Obiad dla zapracowanych – szybki przepis
Nie każdego dnia mamy czas na długie gotowanie obiadu. Warto wówczas sięgnąć po ekspresowe przepisy na dania z jednej patelni. Polecam pysznego kurczaka teriyaki z fasolką szparagową. By go zrobić, wystarczy tylko podsmażyć składniki i dodać ugotowaną fasolkę. To bardzo szybkie i proste. Wyjątkowy słodko-słony smak umami zawarty w sosie teriyaki doda naszej sezonowej potrawie lekką nutę orientu. Gorąco polecam takie połączenie. Danie jest sycące, wyraziste i bardzo smaczne.
Zobacz w galerii, jak zrobić pyszny obiad z kurczakiem i fasolką szparagową.
Przepis na kurczaka teriyaki z fasolką szpargaową
czas przygotowania: ok. 30 minut
porcja na: 2 osoby
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 2 filety z kurczaka,
- 300 g fasolki szparagowej,
- 1 czerwona papryka,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 4 łyżki sosu teriyaki,
- 100 ml wody,
- pół łyżeczki chili,
- sól do smaku,
- 2 łyżki oleju do smażenia,
- ryż do podania.
Przy nim się nie napracujesz. Posiłek błyskawiczny w 30 minut!
Nie masz czasu w długie gotowanie, a chcesz zjeść szybki i pyszny obiad? Mam dla ciebie idealny przepis na taką sytuację – zrób kurczaka w sosie paprykowym. To pomysł na sycące danie do zrobienia w…
Jak zrobić szybki obiad z kurczakiem i fasolką szparagową?
- Ugotuj fasolkę szparagową, możesz skorzystać z naszych wskazówek, kliknij link: jak ugotować fasolkę szparagową?
- Kurczaka pokrój w kostkę, dopraw 1 łyżką sosu teriyaki i wymieszaj.
- Paprykę umyj i pokrój.
- Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj.
- Na patelni rozgrzej olej i podsmaż kurczaka przez 3 minuty.
- Dodaj cebulę i czosnek, a po chwili także paprykę.
- Wlej 3 łyżki sosu teriyaki i wodę.
- Dodaj odrobinę chili oraz szczyptę soli. Wymieszaj i duś pod przykryciem ok. 10 minut.
- Na koniec dodaj ugotowaną fasolkę szparagową i wymieszaj. Podsmażaj jeszcze 1 minutę.
- Podawaj danie na ciepło np. z ugotowanym ryżem.
Kurczak z pieczarkami w sosie śmietanowym. Poznaj pomysł na szybki i sycący obiad
Nie ma pomysłu na obiad? Wszystko już było? Sprawdź nasz przepis na kurczaka z pieczarkami w pysznym, kremowym sosie śmietanowym. Danie możesz podać z porcją ulubionego ryżu i surówką z kapusty…
Jak zrobić domowy sos teryaki?
Sos teriyaki to jeden z najbardziej znanych japońskich sosów o nietypowym słodko-słonym smaku umami, pełnym wyrazistych, rozgrzewających przypraw. Używany jest zwykle do mięs, ryb, smażonych warzyw oraz do potraw z grilla. Świetnie sprawdzi się także jako dip. Gotowy sos można kupić w większych sklepach lub przygotować go samemu.
Do zrobienia domowego sosu teriyaki potrzebujesz:
- 3 łyżki sosu sojowego ciemnego,
- 1 szklanka wody,
- 2 łyżki miodu lub syropu klonowego,
- 2 łyżki cukru,
- 2 łyżeczki startego imbiru,
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej lub skrobi ziemniaczanej.
Składniki należy połączyć w garnuszki i gotować na małym ogniu, aż sos lekko zgęstnieje. Opcjonalnie możesz zastąpić cukier sokiem z ananasa lub dodać odrobinę papryczki chili.
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni: