Wilgotne i pyszne muffinki
Bardzo lubię przygotowywać muffinki. To prosty i szybki deser, który można zabrać ze sobą na słodką przekąskę do pracy czy na piknik. Ich wykonanie wymaga choćby nieco niedbałości, ponieważ prawidłowo wykonane ciasto powinno być grudkowate i niewymieszane do końca. Zapewnia to odpowiednią miękkość i pyszny smak. Polecam niezawodny przepis na muffinki na kefirze. Są one wyjątkowo wilgotne i cudownie pachną wanilią. Można jeść je same lub przekroić i posmarować dżemem. Serdecznie polecam!
Zobacz w galerii, jak zrobić pyszne muffinki na kefirze.
Przepis na muffinki na kefirze
czas przygotowania: ok. 10 minut + pieczenie ok. 20 minut
porcja na: 16 muffinek
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 1 szklanka kefiru,
- 3 jajka,
- pół szklanki oleju,
- 3 szklanki mąki,
- 200 g cukru,
- 3 jajka,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżka cukru waniliowego lub łyżeczka esencji waniliowej.
Czekoladowe marzenie. Pyszne babeczki do zrobienia w 10 minut!
Przepyszne babeczki czekoladowe to najlepszy smakołyk na każdą okazję. Są idealnie wilgotne, puszyste, miękkie i kusząco pachnące czekoladą. Przygotujesz je w jedyne 10 minut i upieczesz w 15.…
Jak przygotować najlepsze muffinki w 10 minut?
- Włącz piekarnik na 170 stopni.
- Przygotuj dwie miski i łyżkę.
- Do pierwszej wsyp suche składniki: mąkę pszenną, cukier, proszek do pieczenia, wanilię. Wymieszaj.
- Do drugiej miski wlej mokre składniki: kefir, jajka, olej. Wymieszaj.
- Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj łyżką. Nie musi być dokładnie, choćby lepiej, by w cieście zostały grudki.
- Przełóż ciasto na muffinki do papierowych papilotek lub silikonowych foremek na babeczki.
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez ok. 20 minut.
- Gotowe wystudź. Smacznego!
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni: