Szybki przepis z jagodami
Polecam sprawdzony przepis na szybkie i proste do zrobienia muffinki z jagodami. To pyszne, rozpływające się w ustach małe babeczki, ozdobione chrupiącą i słodką kruszonką. Przygotowuje się je niemal błyskawicznie, mieszając suche składniki z mokrymi. Nic prostszego! Muffinki są delikatne, puszyste i kusząco pachnące masłem i wanilią. Idealny przysmak na lato.
Zobacz w galerii, jak zrobić pyszne muffinki z jagodami.
Przepis na muffinki z jagodami
czas przygotowania: 15 minut + pieczenie 20 minut
porcja na: 16 muffinek
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 130 g jagód,
- 250 g mąki pszennej + 1 łyżka do jagód,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- pół łyżeczki sody oczyszczonej,
- 140 g cukru,
- 1 opakowanie cukru waniliowego lub 1 łyżeczka esencji waniliowej,
- 60 g masła
- 1 jajko,
- 200 ml mleka,
- szczypta soli,
kruszonka:
- 50 g masła miękkiego lub rozpuszczonego,
- pół szklanki mąki pszennej,
- 1/4 szklanki cukru.
Jagodzianki lepsze niż z cukierni. Zobacz, jak je przygotować
Polecam bezkonkurencyjny przepis na tradycyjne jagodzianki, które smakują lepiej niż z cukierni. Są idealnie puszyste, delikatne i słodkie. Po prosty pyszności! Takie wyśmienite drożdżowe bułeczki…
Jak zrobić najlepsze muffinki z jagodami?
- Jagody umyj, wysusz i wymieszaj z łyżką mąki pszennej.
- Rozpuść masło i odstaw, by nieco wystygło.
- Włącz piekarnik, by nagrzał się do 170 stopni.
- Zrób kruszonkę: wymieszaj widelcem miękkie masło z cukrem i mąką, aż będzie wyglądało jak mokry piasek.
- W dużej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, szczyptę soli, cukier i wanilię.
- W drugiej misce wymieszaj mokre składniki: mleko, rozpuszczone masło i jajko.
- Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj łyżką do połączenia — ciasto nie musi być gładkie, wystarczy, iż nie będzie widać mąki.
- Wsyp do ciasta jagody oprószone mąką i wymieszaj.
- Nakładaj ciasto do foremek na muffinki do 3/4 wysokości.
- Wierzch posyp kruszonką.
- Piecz w 170 stopniach około 20 minut.
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni: