Przepis na faworki z ciasta francuskiego
Czas przygotowania: 5 minut + 10 minut pieczenia,
porcja: na 24 faworki,
poziom trudności: łatwy.
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego,
- ok. 1 łyżka cukru pudru.
Zobacz także: Tradycyjne faworki na karnawał. Przepis na smażony chrust
Jak zrobić faworki z ciasta francuskiego w piekarniku?
- Rozłóż ciasto francuskie i pokrój je w paski.
- Długi pasek przetnij na pół na dwa krótsze. Każdy natnij po środku.
- Skręć ciasto na kształt faworków – przełóż jeden koniec ciasta przez nacięcie.
- Ułóż faworki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 210 stopni Celsjusza przez 10 minut.
- Gotowe faworki posyp obficie cukrem pudrem.
Sprawdź także: Szybkie pączki na serku mascarpone. Doskonały przepis na pączki serowe z lukrem. Idealne na tłusty czwartek
+8
Zobacz galerię
Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni: