Błyskawiczne faworki z ciasta francuskiego. Idealny przysmak na tłusty czwartek. Chrupiące faworki z piekarnika

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Chrupiące faworki, zwane także chrustem, to pyszny przysmak na tłusty czwartek i nie tylko. Mam dla ciebie znakomity przepis na faworki z ciasta francuskiego. Robi się je dużo szybciej niż te tradycyjne, a dodatkowo są mniej tłuste, ponieważ nie wymagają smażenia w oleju czy smalcu. Wystarczy upiec je w piekarniku. Wypróbuj przepis na błyskawiczne faworki i przekonaj się, jak wspaniale smakują.

Przepis na faworki z ciasta francuskiego

Czas przygotowania: 5 minut + 10 minut pieczenia,
porcja: na 24 faworki,
poziom trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • ok. 1 łyżka cukru pudru.

Zobacz także: Tradycyjne faworki na karnawał. Przepis na smażony chrust

Jak zrobić faworki z ciasta francuskiego w piekarniku?

  1. Rozłóż ciasto francuskie i pokrój je w paski.
  2. Długi pasek przetnij na pół na dwa krótsze. Każdy natnij po środku.
  3. Skręć ciasto na kształt faworków – przełóż jeden koniec ciasta przez nacięcie.
  4. Ułóż faworki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 210 stopni Celsjusza przez 10 minut.
  5. Gotowe faworki posyp obficie cukrem pudrem.

Sprawdź także: Szybkie pączki na serku mascarpone. Doskonały przepis na pączki serowe z lukrem. Idealne na tłusty czwartek

Błyskawiczne faworki z ciasta francuskiego. Idealny przysmak...

+8 Zobacz galerię

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału