Błyskawiczne danie dla całej rodziny. Rewelacyjny przepis na indyka w sosie z cukinią i marchewką

stronakuchni.pl 2 lat temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Szukasz pomysłu na obiad? Polecam pyszne sznycle z indyka w sosie z cukinią i marchewką. To delikatne i pyszne danie, które z pewnością posmakuje każdemu. Jest bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Całość proponuję doprawić śmietanką i świeżym koperkiem. Sprawdź, jakie to pyszne i wypróbuj przepis na indyka w sosie z warzywami.

Pomysł na sycący obiad

Mam dla ciebie sprawdzony przepis na domowy obiad – sznycle z indyka w sosie z cukinią i marchewką. To pomysł na sycące i pyszne danie dla całej rodziny. Wystarczy pokroić mięso na kotleciki i je lekko obsmażyć. Danie proponuję podać z ziemniakami i porcją wyrazistej w smaku surówki. Ja podałam je z marynowaną sałatką z cukinii, którą mam przygotowaną i pasteryzowaną w słoikach, właśnie na takie szybkie obiady. jeżeli nie lubisz indyka, możesz równie dobrze zrobić to danie z filetu z kurczaka.

Zobacz w galerii wskazówki, jak zrobić indyka w sosie z cukinią i marchewką.

Przepis na sznycle z indyka w sosie z cukinią i marchewką

czas przygotowania: 15 minut + gotowanie: około 40 minut
porcja dla 4 osób,
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • ok. 800 g filetu z indyka,
  • 1 duża cukinia,
  • 3 marchewki,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 150 ml śmietanki 30%,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • koperek,
  • sól i pieprz do smaku.

Szybki obiad z cukinią i kurczakiem w sosie słodko-kwaśnym

Cukinia ma teraz wzięcie. Warzywo to jest nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe, bogate w witaminy i składniki mineralne. Do tego można je przyrządzać na różne sposoby. Proponujemy ci przepis na…

Katarzyna Puczyńska

Jak zrobić indyka w sosie z cukinią i marchewką?

  1. Umyj cukinię i zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Posól i odstaw na bok.
  2. Obierz i zetrzyj na tarce marchewkę.
  3. Posiekaj cebulę i koperek.
  4. Filet z indyka pokrój na plastry (sznycle), lekko ubij tłuczkiem i posól.
  5. Obtocz każdy plaster mięsa w mące, strzep jej nadmiar i podsmaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
  6. Przełóż podsmażone plastry indyka do garnka i zalej wodą tylko tyle, by przykrywała mięso. Wstaw na mały ogień.
  7. Na patelni, po smażeniu indyka, podsmaż cebulę. Dodaj posiekany czosnek, marchewkę i odciśniętą z nadmiaru wody cukinię.
  8. Podsmażone warzywa dodaj do mięsa. Duś całość około 35 minut.
  9. Na koniec dopraw danie śmietanką, koperkiem, solą i pieprzem, doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze około 5 minut.

Czytaj także: Smażone sznycle z indyka. Wypróbuj prosty przepis na danie obiadowe

Delikatne sznycle z indyka w sosie z cukinią i marchewką. Wy...

+9 Zobacz galerię

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału