Pomysł na bardzo szybki i wartościowy posiłek, np. potreningowy.
Jest to curry, a w zasadzie rodzaj dhalu (czyli dania z roślin strączkowych) z soczewicy, która jest bogata w białko oraz między innymi potas i magnez (a zatem minerały, które tracimy podczas treningu).
Kolejnym składnikiem jest dynia, która z kolei - przy małej kaloryczności - jest bardzo dobrym źródłem błonnika, witamin oraz antyoksydantów.
Z przypraw - kurkuma, której główny aktywny związek czyli kurkumina ma działanie silnie przeciwzapalne. Wzmacniane ono jest dodatkiem czarnego pieprzu, który choćby kilkudziesięciokrotnie zwiększa wchłanianie kurkuminy, stąd też obecność także tej przyprawy w przepisie.
Do kompletu i koloru szpinak, oraz mleko lub śmietanka. jeżeli danie ma być wegańskie to idealnie sprawdzi się mleko kokosowe, jeżeli niekoniecznie wegańskie to śmietanka 30% będzie także super.


![Jak przedłużyć świeżość masła? Proste triki, które działają naprawdę długo! [PORADNIK]](https://warszawawpigulce.pl/wp-content/uploads/2025/12/c42ef289-4fec-4acb-a0aa-5ddb4ea643c2-1.jpg)





![To dlatego makowiec pęka i wysycha. Oto, jak temu zapobiec [PORADNIK]](https://warszawawpigulce.pl/wp-content/uploads/2020/11/Makowiec.jpg)







