Kruche ciastka z pudełka na jajka to zaskakujący przepis na pyszną przekąskę. Bez specjalnych foremek, z prażonymi jabłkami. Pyszne i proste.
Deser z ciasta francuskiego
Desery z ciasta francuskiego to pyszna i prosta opcja dla wszystkich miłośników słodkości. Ciasto francuskie jest doskonałą bazą do przygotowania wielu rodzajów deserów. Rogaliki, ciasteczka, zawijaski, roladki i rożki – opcji jest naprawdę sporo. Dziś jednak mamy dla ciebie przepis, którym zaskoczysz swoich bliskich. Przygotowaliśmy deser w wytłaczankach do jajek, które posłużyły za efektowne foremki. Całość uzupełniają prażone jabłka i kołderka z cukru pudru.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube
Ciastka z pudełka na jajka
Składniki:
- 1 ciasto francuskie
- 150 g prażonych jabłek
- cukier puder
Sposób przygotowania:
Wytłaczankę do jajek wyłóż folią aluminiową. Następnie przykryj formę arkuszem ciasta francuskiego. Przy pomocy jajka dopasuj ciasto do wgłębień w wytłaczance.
Ciastka z pudełka na jajka- Pyszności
We wgłębieniach umieść prażone jabłka. Możesz użyć gotowych lub zrobić je samodzielnie, przesmażając pokrojone i obrane jabłka z masłem, cukrem i opcjonalnie również cynamonem. Przykryj część z jabłkami drugą połową francuskiego ciasta i dociśnij brzegi, tworząc zamkniętą formę. Zamknij pudełko i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Zapiekaj przez 25 minut.
Ciastka z pudełka – Pyszności
Po tym czasie ostrożnie otwórz pudełko i przełóż upieczone ciasto na talerz. Usuń folię aluminiową. Kiedy deser przestygnie, posyp go cukrem pudrem. Całość możesz udekorować dodatkowo plasterkami świeżych jabłek.
Smacznego!
Ciastka z pudełka na jajka- Pyszności