Błyskawiczne ciasteczka twarogowe z jabłkiem. Są proste do zrobienia, smaczne i zawsze się udają. Prosty przepis na ciastka całuski

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Twarogowe ciastka z jabłkami to przysmak, który przygotujesz bez trudu. Gwarantuję, iż się przy nich nie napracujesz – najwięcej czasu zajmuje schłodzenie ciasta, resztę zrobisz niemal ekspresowo. Ciastka są delikatne i w sam raz słodkie. Dodatek sera twarogowego zapewnia im wyjątkową chrupkość, podobną do ciasta francuskiego. Sprawdź, jakie są smaczne i wypróbuj przepis na szybkie ciasteczka całuski.

Ciastka twarogowe z jabłkami

Ciastka twarogowe są prawdziwym przysmakiem. Smakują podobnie jak ciastka francuskie, ale są znacznie prostsze do wykonania. Wystarczy zagnieść ciasto z mąki, masła i twarogu. Można przygotować je z cukrem lub całkowicie go pominąć, a po upieczeniu posypać ciasteczka cukrem pudrem. Mam dla ciebie sprawdzony przepis na twarogowe ciasteczka całuski. Ich nazwa nawiązuje do wyglądu – przygotowane z jabłkiem przypominają usta lub uśmieszki. Smakują pysznie oprószone cukrem pudrem. To idealny dodatek do kawy lub herbaty.

Zobacz w galerii wskazówki krok po kroku, jak przygotować ciasteczka całuski.

Przepis na twarogowe ciastka całuski

czas przygotowania: ok. 20 minut + schłodzenie ciasta i upieczenie ciasteczek
porcja na ok. 42 ciasteczka
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 200 g twarogu półtłustego,
  • 200 g masła,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 60 g cukru pudru,
  • szczypta soli,
  • 4 jabłka kwaśne,
  • cukier puder do posypania.

Takie ciasteczka zrobisz bez trudu. Poznaj łatwy przepis na beciki

Domowe ciasteczka z dżemem to prawdziwy smakołyk. By je zrobić, nie musisz trudzić się przy zagniataniu trudnego do zlepienia ciasta i wycinaniu skomplikowanych kształtów – podpowiadam dużo prostszy…

Katarzyna Puczyńska

Jak zrobić szybkie ciasteczka całuski?

  1. Na stolnicę przesiej mąkę i posiekaj ją z zimnym masłem.
  2. Dodaj cukier puder, szczyptę soli i ser przeciśnięty przez praskę, jeżeli nie masz praski, możesz rozgnieść ser tłuczkiem do ziemniaków.
  3. Zagnieć ciasto, owiń je w folię spożywczą i schowaj do lodówki na ok. 30 minut.
  4. Jabłka obierz i pokrój na grubsze plasterki.
  5. Wałkuj ciasto porcjami, podsypując delikatnie mąką, na grubość ok. 5 mm.
  6. Wycinaj okrągłe kształty foremką lub szklanką.
  7. Na każdy krążek połóż kawałek jabłka i złóż na pół.
  8. Ułóż ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  9. Piecz w 190 stopniach przez ok. 25 minut.
  10. Gotowe i wystudzone ciasteczka posyp dla dekoracji cukrem pudrem.

Proste domowe ciasteczka do kawy i herbaty

Każdy, kto lubi słodkości, wie, iż nic nie równa się domowym ciasteczkom. Warto przygotować je samodzielnie. Dzięki temu kontrolujemy dodawane składniki, ilość cukru, a także możemy odczuć ogromną satysfakcję z wykonanej pracy. Dodatkowo po upieczeniu ciastek w naszym domu będzie pięknie pachnieć.

Możesz skorzystać z naszych przepisów i przygotować np. ekspresowe ciastka jeżyki, które nie wymagają pieczenia lub nieco bardziej pracochłonne ciasteczka owsiane z cynamonem. To idealny przepis dla osób, które lubią korzenne przyprawy.

Pysznie smakują także kruche maślane ciasteczka. Możesz wyciąć je w różnych kształtach i przełożyć np. dżemem, marmoladą, kremem czekoladowym lub lukrem.

Błyskawiczne ciasteczka twarogowe z jabłkiem. Są proste do z...

+11 Zobacz galerię

Zobacz także inne tematy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału