Błyskawiczne bułeczki scones. Prosty przepis na pyszny angielski specjał, który zrobisz z zamkniętymi oczami. Idealne bułeczki na śniadanie

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Proste i pyszne angielskie bułeczki scones to rewelacyjny przysmak. Możesz podać je na słodko np. z masłem i dżemem lub w wersji wytrawnej np. ze świeżym ogórkiem. Mam dla ciebie podstawowy przepis na scones, które zrobisz błyskawicznie. Nie musisz zagniatać ciasta, czekać aż urośnie i go wałkować - wystarczy 10 minut i możesz wstawić bułeczki do piekarnika. Smakują rewelacyjnie! Sprawdź i wypróbuj przepis na szybkie śniadanie.

Angielskie scones - sprawdzony przepis na śniadanie czy przekąskę

Tradycyjne brytyjskie scones to rodzaj bułeczek lub ciastek, podawanych do herbaty z dodatkiem masła, ubitej śmietanki, dżemu lub choćby w nieco pikantnej wersji z serem i cebulą. w tej chwili zyskały dużą popularność także jako pieczywo śniadaniowe. Przygotowuje się je bez drożdży, na proszku do pieczenia, często z dodatkiem suszonych owoców. Polecam sprawdzony i niezawodny przepis na delikatne scones. Są bardzo proste i szybkie do zrobienia, a do tego smakują rewelacyjnie. Dla lekkości i przyjemnego aromatu dodaję do nich odrobinę skórki cytrynowej. Bułeczki podaję na śniadanie lub na przekąskę z domowym dżemem rabarbarowym.

Zobacz w galerii, jak zrobić szybkie bułeczki na śniadanie.

Przepis na angielskie bułeczki scones

Czas przygotowania: 10 minut + 20 minut pieczenia
Porcja na: 16 bułeczek
Poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej,
  • 100 g zimnego masła,
  • 400 ml mleka,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia,
  • opcjonalnie skórka otarta z cytryny.

Bułeczki maślane z rodzynkami. Prosty przepis

Pyszne bułeczki maślane z rodzynkami i wanilią to pomysł na dobry początek dnia. Polecam sprawdzony przepis na taki przysmak. By bułeczki ładnie rosły i miały interesujący kształt, można upiec je w…

Katarzyna Puczyńska

Jak zrobić szybkie bułki na śniadanie? Przygotowanie angielskich scones krok po kroku

  1. Do miski przesiej mąkę.
  2. Dodaj sól, cukier i proszek do pieczenia.
  3. Zimne masło pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do mąki.
  4. Rozetrzyj rękami masło z mąką.
  5. Wlej mleko i wymieszaj kilkoma ruchami łyżki (odrobinę mleka zostaw do posmarowania bułeczek przed pieczeniem). Możesz dodać także skórkę otartą z cytryny.
  6. Przełóż ciasto na oprószony mąką blat i wyrównaj odrobinę rękami — nie musisz zagniatać czy wałkować ciasta.
  7. Za pomocą foremki lub szklanki wycinaj bułeczki i przekładaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  8. Wierzch bułeczek posmaruj odrobiną mleka.
  9. Wstaw scones do piekarnika nagrzanego na 190 stopni. Piecz ok. 20 minut.
  10. Gotowe wystudź i od razu podawaj.

Ekspresowe bułeczki scones. Łatwy przepis na pyszny angielsk...

+12 Zobacz galerię

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału