Angielskie scones - sprawdzony przepis na śniadanie czy przekąskę
Tradycyjne brytyjskie scones to rodzaj bułeczek lub ciastek, podawanych do herbaty z dodatkiem masła, ubitej śmietanki, dżemu lub choćby w nieco pikantnej wersji z serem i cebulą. w tej chwili zyskały dużą popularność także jako pieczywo śniadaniowe. Przygotowuje się je bez drożdży, na proszku do pieczenia, często z dodatkiem suszonych owoców. Polecam sprawdzony i niezawodny przepis na delikatne scones. Są bardzo proste i szybkie do zrobienia, a do tego smakują rewelacyjnie. Dla lekkości i przyjemnego aromatu dodaję do nich odrobinę skórki cytrynowej. Bułeczki podaję na śniadanie lub na przekąskę z domowym dżemem rabarbarowym.
Zobacz w galerii, jak zrobić szybkie bułeczki na śniadanie.
Przepis na angielskie bułeczki scones
Czas przygotowania: 10 minut + 20 minut pieczenia
Porcja na: 16 bułeczek
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 600 g mąki pszennej,
- 100 g zimnego masła,
- 400 ml mleka,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia,
- opcjonalnie skórka otarta z cytryny.
Bułeczki maślane z rodzynkami. Prosty przepis
Pyszne bułeczki maślane z rodzynkami i wanilią to pomysł na dobry początek dnia. Polecam sprawdzony przepis na taki przysmak. By bułeczki ładnie rosły i miały interesujący kształt, można upiec je w…
Jak zrobić szybkie bułki na śniadanie? Przygotowanie angielskich scones krok po kroku
- Do miski przesiej mąkę.
- Dodaj sól, cukier i proszek do pieczenia.
- Zimne masło pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do mąki.
- Rozetrzyj rękami masło z mąką.
- Wlej mleko i wymieszaj kilkoma ruchami łyżki (odrobinę mleka zostaw do posmarowania bułeczek przed pieczeniem). Możesz dodać także skórkę otartą z cytryny.
- Przełóż ciasto na oprószony mąką blat i wyrównaj odrobinę rękami — nie musisz zagniatać czy wałkować ciasta.
- Za pomocą foremki lub szklanki wycinaj bułeczki i przekładaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Wierzch bułeczek posmaruj odrobiną mleka.
- Wstaw scones do piekarnika nagrzanego na 190 stopni. Piecz ok. 20 minut.
- Gotowe wystudź i od razu podawaj.
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni: