Błyskawiczna zapiekanka z cukinią i makaronem. Prosty przepis na sycący obiad dla całej rodziny. Serowy sos dodaje wyjątkowego smaku

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Mam dla ciebie przepis na szybką i prostą do zrobienia zapiekankę z cukinią i makaronem. To świetny pomysł na błyskawiczny obiad, który z pewnością posmakuje każdemu. Gwarantuję, iż się przy nim nie napracujesz. Potrawa ma wyśmienity smak, jest sycąca, aromatyczna i przyjemnie kremowa. Sprawdź, jaka jest dobra i wypróbuj przepis na szybką zapiekankę na obiad.

Spis treści

  • Pomysł na szybki obiad z cukinią
  • Przepis na zapiekankę z cukinią i makaronem
  • Jak zrobisz szybką zapiekankę z cukinii na obiad?
  • Dlaczego warto jeść cukinię?

Pomysł na szybki obiad z cukinią

Szukasz pomysłu na szybki obiad na lato? Proponuję pyszną zapiekankę z cukinią. To łatwe do przygotowania danie, do zrobienia w 20 minut. Smakuje rewelacyjnie, z pewnością zaspokoi głód każdego łasucha. Do zapiekanki dodaję makaron, boczek oraz kremowy sos beszamelowy, doprawiony musztardą i gałką muszkatołową. Ser mimolette, który doskonale się roztapia i ma apetyczny, pomarańczowy kolor, świetnie smakuje po zapieczeniu. Na porcję dla 4 osób jest aż 220 g sera, więc danie nie będzie należało to dietetycznych.

Zobacz w galerii, jak przygotować zapiekankę z cukinią i makaronem pod serową pierzynką.

Przepis na zapiekankę z cukinią i makaronem

czas przygotowania ok. 20 minut, pieczenie 30 minut
porcja dla 4 osób
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 300 g ugotowanego makaronu,
  • 2 małe cukinie,
  • 700 ml mleka
  • 220 g sera np. pomarańczowego mimolette lub gouda,
  • 120 g boczku,
  • 1 cebula,
  • 50 g masła,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 3 łyżeczki musztardy,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki oleju.

Pomysł na szybki obiad z cukinią

Szukasz pomysłu na szybki obiad na lato? Proponuję pyszną zapiekankę z cukinią. To łatwe do przygotowania danie, do zrobienia w 20 minut. Smakuje rewelacyjnie, z pewnością zaspokoi głód każdego łasucha. Do zapiekanki dodaję makaron, boczek oraz kremowy sos beszamelowy, doprawiony musztardą i gałką muszkatołową. Ser mimolette, który doskonale się roztapia i ma apetyczny, pomarańczowy kolor, świetnie smakuje po zapieczeniu. Na porcję dla 4 osób jest aż 220 g sera, więc danie nie będzie należało to dietetycznych.

Zobacz w galerii, jak przygotować zapiekankę z cukinią i makaronem pod serową pierzynką.

Przepis na zapiekankę z cukinią i makaronem

czas przygotowania ok. 20 minut, pieczenie 30 minut
porcja dla 4 osób
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 300 g ugotowanego makaronu,
  • 2 małe cukinie,
  • 700 ml mleka
  • 220 g sera np. pomarańczowego mimolette lub gouda,
  • 120 g boczku,
  • 1 cebula,
  • 50 g masła,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 3 łyżeczki musztardy,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki oleju.

Ekspresowy obiad dla całej rodziny. Aż 5 sposobów na sycące zapiekanki

Zastanawiasz się co podać na obiad? Mamy dla ciebie 5 najlepszych przepisów na błyskawiczne i pyszne zapiekanki. To m.in. amerykańska sycąca zapiekanka z makaronem i serem oraz wyrazista zapiekanka…

Katarzyna Puczyńska

Jak zrobisz szybką zapiekankę z cukinii na obiad?

  1. Cukinie umyj i pokrój na kawałki.
  2. Cebulę posiekaj.
  3. Boczek pokrój w kostkę,
  4. Ser zetrzyj na tarce.
  5. Na patelni podsmaż cebulę z boczkiem.
  6. W garnuszku podsmaż masło z mąkę i dolewaj porcjami mleko, cały czas mieszając, aż sos się pogotuje i zgęstnieje. jeżeli są w nim grudki, to przelej sos do innego garnka przez gęste sitko.
  7. Do gorącego sosu wsyp 3/4 sera i wymieszaj.
  8. Dodaj musztardę, sól, czosnek i gałkę muszkatołową.
  9. Naczynie na zapiekankę posmaruj masłem lub olejem i wsyp ugotowany makaron, podsmażoną cebulę z boczkiem oraz cukinię.
  10. Zalej wszystko serowym sosem, a wierzch posyp pozostałą porcją sera.
  11. Na małej patelni podsmaż gwałtownie bułkę tartą na oleju i posyp nią wierzch zapiekanki.
  12. Wstaw zapiekankę do piekarnika nagrzanego na 150 stopni. Piecz ok. 30 minut, aż ser z wierzchu się przypiecze na rumiano.

Jak zrobić leczo z cukinią? Zobacz najlepszy przepis

Szukasz pomysłu na szybki, jednogarnkowy obiad na lato? Polecam pyszne leczo z cukinią, papryką i kiełbasą. To sycące danie, przy którym się nie napracujesz. Dodatek cukinii nada potrawie pysznego…

Katarzyna Puczyńska

Dlaczego warto jeść cukinię?

Cukinia to zdrowe i pyszne warzywo, które dostępne jest w sklepach przez cały rok. Najlepiej smakuje w lipcu i sierpniu, gdy jest młoda i ma cienką skórkę.

Cukinia jest warzywem niskokalorycznym (w 100 g produktu jest ok. 16 kcal) i ma niski indeks glikemiczny (IG 15), może więc być spożywana przez osoby zmagające się z cukrzycą. Stanowi cenne źródło witamin i składników mineralnych, m.in.:

  • witaminy C, która poprawia naszą odporność,
  • witaminy A wpływającej na prawidłowe widzenie,
  • beta-karotenu, który poprawia wygląd skóry,
  • potasu, żelaza i magnezu, które wpływają na nasz układ krążenia i mięśnie.

Cukinia to warzywo bardzo uniwersalne. Świetnie nadaje się zarówno do przygotowywania dań wytrawnych, obiadowych, a także może stanowić składnik ucieranych ciast i babeczek.

Błyskawiczna zapiekanka z cukinią i makaronem. Prosty przepi...

+15 Zobacz galerię

Zobacz również inne tematy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału