Kapusta pekińska do obiadu — sprawdzony przepis
Surówka z kapusty pekińskiej świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu. Można przygotować ją na wiele sposobów. Mam dla Ciebie przepis na pyszną surówkę z kapusty pekińskiej z dodatkiem czerwonej papryki, koperku i szczypiorku. Całość doprawiona jest wyrazistym sosem winegret. To idealne połączenie. Surówka jest zdrowa, chrupiąca i bardzo szybka do zrobienia. Gwarantuję, iż się przy niej nie napracujesz. Świetnie smakuje z grillowanym indykiem czy kurczakiem w papirusie. Polecam!
Zobacz w galerii, jak zrobić zdrową i pyszną surówkę do obiadu.
Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej i papryki
czas przygotowania: ok. 10 minut
porcja na: 2 osoby
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- pół dużej kapusty pekińskiej,
- 1 duża czerwona papryka lub 2 małe,
- pęczek szczypiorku,
- pęczek koperku,
sos:
- 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- pół łyżeczki czosnku,
- pół łyżeczki bazylii,
- sól i pieprz do smaku.
Surówka z kapusty pekińskiej i kukurydzy. Przepis do zrobienia w 15 minut
Zdrowa surówka z warzyw powinna być istotną częścią naszej codziennej diety. Kiedyś była podawana niemal do każdego obiadu, dziś różnie z tym bywa. W czasach pośpiechu perspektywa obierania i krojenia…
Jak zrobić szybką surówkę z kapusty pekińskiej i papryki?
- Umyj warzywa i osusz.
- Kapustę pekińską drobno posiekaj i przełóż do dużej miski.
- Paprykę przekrój, wyjmij gniazda nasienne.
- Pokrój paprykę w paseczki lub w kostkę. Dodaj do kapusty pekińskiej.
- Szczypiorek i koperek drobno posiekaj. Dodaj do surówki.
- W małej miseczce wymieszaj składniki sosu.
- Polej surówkę sosem, wymieszaj. Gotowe.
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni: