Pascal Brodnicki zademonstrował na swoim Instagramie, jak przygotowuje panzanellę — włoską sałatkę z Toskanii. Odrobina kreatywności, świeże warzywa, doświadczenie Brodnickiego i tajny składnik: nawilżony chleb, dały tu niesamowitą mieszankę, której efektem jest prawdziwe cudo na talerzu. Będzie w sam raz na cały sezon letni.
Panzanella to tradycyjna sałatka Włochów, serwowana przede wszystkim w regionach Umbrii i Toskanii. Mieszkańcy Italii zwykle tworzą ją ze świeżych pomidorów, czerstwego chleba, cebuli i oliwy. A jaki patent na ten włoski klasyk ma Pascal Brodnicki? Jego autorska wersja panzanelli pojawiła się ostatnio na Instagramie, a my już wiemy, jaką sałatkę będziemy wcinać przez całe lato.
Pascal Brodnicki pokazał, jak wykorzystać czerstwy chleb – Pyszności; foto: Canva
„Proste składniki i pełnia smaku. Idealny przepis do wykorzystania resztek chleba” – rekomenduje swoje kulinarne dzieło Pascal Brodnicki. Czy polsko-francuski kucharz sprosta tradycyjnej kuchni włoskiej? Jego panzanella pod względem wizualnym spełnia wszystkie nasze wymogi. A co ze smakiem? Nie ma wyjścia, trzeba się przekonać na własnych… kubkach smakowych.
Pascal Brodnicki prezentuje panzanellę
Składniki:
- garść rukoli,
- 2 łyżki octu jabłkowego,
- szczypta soli,
- oliwa z oliwek,
- kawałek czerstwego chleba,
- 1 czerwona cebula,
- 1 duży ogórek,
- 1 duży pomidor,
- garść czarnych oliwek,
- kilka anchois
- kilka listków bazylii.
Sposób przygotowania:
Pascal Brodnicki przypomniał, iż chleb na panzanelli dobrze jest wcześniej nawilżyć – Pyszności; foto: Canva
- Warzywa dokładnie umyj. Ogórka i pomidora pokrój w średniej grubości plastry. Czerwoną cebulę posiekaj w cieniutkie półplastry.
- Teraz zajmij się tym, co tak wyróżnią panzanellę spośród innych sałatek: chlebem. Według Pascala Brodnickiego nie wystarczy jedynie go pokruszyć; trzeba go jeszcze odpowiednio nawilżyć. Zrób to w ten sposób: do głębokiego talerza wlej niewielką ilość octu i kilka łyżek oliwy z oliwek. Pokrojony w małe kawałki chleb przełóż teraz do tej miski, wymieszaj i odstaw na kilka minut.
- Czas na formowanie sałatki. W talerzu ułóż garść rukoli. Na niej połóż pokrojoną czerwoną cebulę, ogórka, czarne oliwki, nawilżony chleb i pomidora. Całość obficie skropl oliwą. Na koniec dodaj jeszcze kilka anchois i udekoruj listkami bazylii. Smacznego!