Blok bananowo-czekoladowy ze słonym karmelem.

bukowskie.blogspot.com 4 lat temu
Intensywnie czekoladowy, bez glutenu, pożywny i odżywczy, taki właśnie jest dzisiejszy przepis. Uwielbiam smakołyki, które wymagają kilka czasu, nie brudzą tysięcy naczyń i zawsze wszystkim smakują. Ciasta czekoladowe robię wyjątkowo często a to przypadnie do gustu każdemu, choćby największemu zwolennikowi tradycyjnej i bardzo słodkiej kuchni. Warto zapisać sobie ten przepis bo może się przydać kiedy najdzie ochota na coś słodkiego ale zdrowego i wyjątkowo dobrego.


Czego potrzebujemy?

ciasto:
- dwie puszki czerwonej fasoli
- cztery banany
- trzy jajka zerówki
- dwie tabliczki gorzkiej czekolady
- pół szklanki ksylitolu
- dwie łyżki mąki ziemniaczanej
- 100 g roztopionego masła
- 3 łyżki kakao
- dwie łyżeczki przyprawy korzennej
- łyżeczka sody oczyszczonej

polewa słony karmel w wersji fit:
- 400 g miękkich daktyli
- 2 łyżki masła orzechowego
- 1/4 szklanki mleka
- łyżeczka soli himalajskiej

polewa słony karmel tradycyjna:
- 400 g masy kajmakowej
- 2 płaskie łyżeczki soli


Jak to zrobić?

1. Piekarnik rozgrzej do temperatur 180 st.C
2. Dokładnie wypłucz fasolę, banany obierz ze skórki, czekoladę połam na małe kawałki.
3. W rondelku ma małym ogniu rozpuść masło z czekoladą.
4. Wszystkie składniki na ciasto przełóż do dużej miski i dokładnie zblenduj na gładką masę. Zrób to bardzo dokładnie, może to zająć kilka minut.
4. Masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Formę wstaw do piekarnika na 25 minut.W trakcie pieczenia nie otwieraj piekarnika. Po upieczeniu masa musi być lekko zakalcowata. Odstaw ciasto do wystudzenia.
6. Pod koniec pieczenia przygotuj polewę. W zależności od wybranej przez Ciebie wersji, wszystkie składniki wystarczy dokładnie połączyć przy pomocy blendera. W wersji fit można wcześniej zalać daktyle wrzątkiem i odstawić na pół godziny, dzięki czemu będą bardziej miękkie. Przed blenderowaniem nie zapomnij dokładnie odlać wodę.
7. Gdy ciasto będzie schłodzone wylej polewę.

8. Wstaw do lodówki na całą noc.

Smacznego!


Idź do oryginalnego materiału