Błędy, które popełniasz podczas odchudzania

arturtopolski.pl 1 rok temu

Odchudzanie jest jednym z najczęściej podejmowanych wyzwań zdrowotnych na świecie. Osoby wchodzące na dietę deficytową, mają na celu zmniejszenie masy ciała i poprawę stanu zdrowia. Niestety, odchudzanie nie jest prostym procesem, bo wymaga od osoby podejmującej to wyzwanie wielu zmian w stylu życia oraz ćwiczeniu wytrwałości.

Proces odchudzania wymaga zmiany nawyków żywieniowych i najlepiej regularnego wysiłku fizycznego, co dla wielu osób może nie być łatwe. Spożywanie mniej kalorii niż organizm potrzebuje i wykonywanie codziennych ćwiczeń wymaga wysiłku, czasu i cierpliwości. Niektóre osoby zmagają się także z emocjonalnymi i psychologicznymi wyzwaniami związanymi z odchudzaniem, takimi jak zmiana nawyków żywieniowych, walka z chęcią spożywania niezdrowych przekąsek czy radzenie sobie z presją społeczną i oczekiwaniami innych ludzi.

Wszystko brzmi pięknie, ale w pewnym momencie możemy zderzyć się ze zjawiskiem “Jestem na diecie, a nie chudnę!”. Jakie są tego powody? Już wyjaśniamy.

1. Przeszacowujesz kalorii

Oznacza spożywanie większej ilości kalorii niż organizm potrzebuje, co może prowadzić do braku utraty wagi lub choćby przyrostu masy ciała. Gdy spożywamy więcej kalorii niż nasz organizm potrzebuje, nadmiar energii jest magazynowany w postaci tłuszczu. Przeszacowanie kalorii w diecie może skutkować utrudnieniem procesu odchudzania, ponieważ utrzymanie deficytu kalorycznego jest najważniejsze dla utraty wagi. Ponadto, przeszacowanie kalorii podczas odchudzania może prowadzić do zaburzeń metabolicznych, takich jak insulinooporność i cukrzyca typu 2, a także do wzrostu poziomu cholesterolu i triglicerydów we krwi. Długotrwałe przesadne spożywanie kalorii może prowadzić do otyłości, chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy i innych poważnych problemów zdrowotnych.

2. Jesz za mało

Wejście na nagły bardzo głęboki deficyt który powoduje iż jemy mniej niż nasza podstawowa przemiana materii, może prowadzić do adaptacji metabolicznych, czy też spowolnienia tempa metabolizmu oraz zastopowaniem spalania tłuszczu. Prawidłowe tempo odchudzania powinno wynosić 0,5-1kg/ tydzień.

3. Niewystarczająca regeneracja

Mowa tutaj o prawidłowej ilości snu. Sen dla zdrowia i wszystkich procesów w naszym organizmie jest niezbędny. Wpływa także na metabolizm. Deficyt snu sprzyja zwiększaniu się masy ciała, przetrenowaniu, może powodować także wzrost kortyzolu – hormonu stresu.

4. Nie wliczasz płynów

Pijąc napoje które zawierają kalorie, dostarczasz sobie dodatkowej ilości energii, którą Twój organizm musi przerobić. Regularne picie napojów kalorycznych może powodować nadwyżkę kaloryczną, przez którą masa ciała nie tyle będzie stać w miejscu, ale może wzrastać.

5. Podjadasz

Podjadanie między posiłkami sprzyja spożyciu nadprogramowych kalorii oraz powoduje dodatkowe wyrzuty glukozy oraz insuliny. Należy pamiętać, iż aby schudnąć niezbędny jest przede wszystkim deficyt, oraz regularne odstępy ni krótsze niż 3 godziny, między posiłkami.

6. Nadmierny stres

Stresująca praca, intensywne i częste treningi, ciągłe martwienie się oraz mała ilość snu, powodują zwiększenie wydzielania wcześniej wspomnianego hormonu stresu – kortyzolu. Hormon ten zdecydowanie utrudnia chudnięcie, a sprzyja gromadzeniu się tkanki tłuszczowej wisceralnej – czyli tej w obrębie brzucha.

7. Niektóre choroby

W przypadku niektórych jednostek chorobowych, proces odchudzania jest utrudniony, bo często mamy do czynienia ze zwolnionym, z tego tytułu, metabolizmem. Jednymi z takich chorób, które utrudniają proces odchudzania są: niedoczynność tarczycy, nietolerancje pokarmowe czy inne zaburzenia hormonalne.

Pomimo iż proces odchudzania nie jest łatwy, wiele osób podejmuje to wyzwanie ze względu na jego pozytywne skutki zdrowotne i poprawę jakości życia. adekwatnie przeprowadzone odchudzanie, z udziałem specjalisty ds. żywienia i trenera personalnego, może przynieść długotrwałe korzyści zdrowotne i wpłynąć na poprawę samopoczucia, jakości życia oraz zmniejszenia dolegliwości spowodowanych niektórymi chorobami.


OFERTA SPECJALNA 2 KSIĄŻKIE W CENIE 1 – kończy się za:

1. PRZEPISY ODCHUDZAJĄCE NA KAŻDĄ KIESZEŃ

Jeśli marzysz o szczupłej sylwetce lub chcesz zdrowo się odżywiać, a tym samym nie wydawać dużych pieniędzy na żywność, to mam idealną propozycję dla Ciebie! Stworzyłem kompozycję 40 przepisów, które możesz wykorzystać na śniadanie, obiad lub kolację, nie wydając przy tym dużo pieniędzy. Jest to zbiór super tanich, super prostych oraz super skutecznych przepisów

Jaka jest zaleta tej książki? Są to przepisy, dzięki którym zaoszczędzisz pieniądze. Znajdziesz w niej najtańsze przepisy dietetyczne, dzięki którym nie tylko schudniesz, ale również stworzysz dodatkowe oszczędności.

Oferta specjalna – ograniczona czasowo

2. PRZEPISY Z NISKIM IG

Kup powyższą elektroniczną książkę (przepisy odchudzające na każdą kieszeń – 40 przepisów), a dostaniesz moją drugą książkę o diecie z niskim IG zupełnie za darmo (również 40 przepisów czyli razem otrzymasz 80 przepisów) – zaoszczędzisz aż 19,99 zł!

Co zawiera elektroniczna książką o niskim IG? 40 przepisów z niskim IG

Indeks glikemiczny to parametr określający wpływ danego produktu zawierającego węglowodany na poziom glukozy we krwi w okresie 2 – 3 godzin po jego spożyciu. Wartość ta porównywana jest do produktu wzorcowego, jakim jest czysta glukoza. Ta przyjmuje wartość IG równą 100. Tempo wzrostu glikemii wpływa na wyrzut insuliny przez trzustkę; im wolniejszy (zapewniają to produkty o niskim indeksie glikemicznym), stopniowy i bardziej rozłożony w czasie wzrost glikemii, tym dłuższe uczucie sytości, a tym samym szybsze odchudzanie, ponieważ nie mamy ochotę na podjadanie oraz słodycze. Ponadto zmniejsza się ryzyko rozwoju insulinooporności czy cukrzycy typu 2. Za najzdrowsze uznawane są produkty o niskim indeksie glikemicznym, wynoszącym poniżej 50. Ograniczyć należy spożycie węglowodanów o średnim IG (51 – 75), zaś wykluczyć z diety produkty o wysokim IG, przekraczającym 76.

Na wielkość IG wpływać może stopień obróbki przemysłowej produktu czy obróbki termicznej. Przykładowo – jabłko zjedzone w całości ma niższą wartość IG niż jabłko gotowane, utarte bądź sok jabłkowy. Wartość IG dotyczy zatem nieprzetworzonej postaci produktu.

ZA CAŁOŚĆ ZAPŁACISZ TYLKO 19,80 ZŁ!

Oferta specjalna 2 ebooki w cenie 1 kończy się za:

Dla kogo są te ebooki?

Dieta z niskim indeksem glikemicznym, to świetna alternatywa dla diety niskoenergetycznej. Zalecana jest osobom pragnącym schudnąć, posiłki te nie będą powodować gwałtownych wahań glikemii, co powoduje utrzymanie sytości po posiłkach, po tych daniach nie będziesz podjadać, co spowoduje świetną redukcję masy i utrzymanie cukru we właściwym poziomie. Ponadto zaleca się ją osobom, która mają insulinooporość, cukrzycę typu II, stan przed cukrzycowy lub zaburzenia tolerancji glukozy. Natomiast druga książka to świetne przepisy na odchudzanie dla osób, które chcą wydawać na produkty jak najmniej.

Zawartość ebooka

Szukasz śniadań, przekąsek, obiadów, a może kolacji, które mają małą ilość kalorii oraz składają się z produktów o niskim IG? Jednocześnie lubisz przepisy, które w składzie mają pomidory, szpinak, mango, orzechy, kiwi, imbir, kurze jaja, ogórki czy płatki owsiane? Ta książka elektroniczna z przepisami jest dla Ciebie!

Dwa ebooki to razem aż 80 przepisów z niskim indeksem glikemicznym lub składających się z bardzo tanich produktów. Znajdziesz w nich również szczegółowy opis wykonania, a także każde danie ma rozpisane kalorie, węglowodany, białka, tłuszcze, węglowodany przyswajalne, błonnik oraz wymienniki węglowodanowe.

Zalety moich przepisów

  • Każdy przepis jest sprawdzony przez dietetyka klinicznego dzięki temu możesz jeść te dania bez obaw przybrania na wadze. Skuteczność potwierdzona przez zespół dietetyków klinicznych. Każdy posiłek jest dobrze zbilansowany w białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy i minerały!
  • Każdy przepis ma wyszczególnioną kaloryczność, ilość białek, tłuszczy oraz węglowodanów.
  • Przepisy są proste w wykonaniu – czas wykonania śniadań i kolacji to koło 2-10 minut, obiady zajmą Ci około 20-30 minut!

100% satysfakcji gwarantowane

Kupując ode mnie książkę nie podejmujesz żadnego ryzyka. Daję Ci 7-dniową gwarancję na zwrot pieniędzy w przypadku gdybyś stwierdził, iż nie jesteś zadowolony z mojego e-booka. Chcesz otrzymać zwrot pieniędzy? Po prostu napisz do mnie maila, a ja zwrócę Ci wszelkie poniesione przez Ciebie koszty.

Co stanie się, gdy zaczniesz zdrowo się odżywiać?

Nie od dziś wiadomo, iż to, co jemy ma ogromne znaczenie dla naszego zdrowia. Najczęściej jemy byle jak i na szybko, przy czym nie zwracamy uwagi na skład produktów, wartości odżywcze, witaminy i minerały. Niestety takie postępowanie często kończy się źle, powstają choroby, niedobory, a co za tym idzie problemy ze zdrowiem.

Odżywianie jest podstawowym procesem życiowym człowieka, bez jedzenia i picia nasz organizm nie jest w stanie funkcjonować. Dlatego też należy pamiętać, aby nasze pożywienie było zdrowie i bogate w wartości odżywcze oraz makroelementy. Dzięki temu będziemy czuć się o wiele lepiej, będziemy mieć więcej energii, rzadziej będziemy chorować oraz będziemy cieszyć się długim zdrowiem. Badania naukowe donoszą, iż większość chorób spowodowanych jest nieprawidłowym odżywianiem, nadmiernym obżarstwem oraz niedoborem witamin i minerałów.

Choroby oraz objawy takie jak nadciśnienie, podwyższony cholesterol, cukrzyca, miażdżyca, słabe kości, wzdęcia, zaparcia, zmęczenie, problemy z koncentracją, czy słaba odporność często mają swój początek właśnie w nieprawidłowym odżywianiu. Dlatego też napisałem książkę, dzięki której poznasz przepisy, które gwałtownie dostarczą do Twojego organizmu odpowiednich składników odżywczych. Na efekty nie trzeba długo czekać, gwałtownie staniesz się zdrowszych, zyskasz więcej energii oraz poprawi się Twój humor i sylwetka. Zyska również nasz mózg, ponieważ zdrowe żywienie wspomaga jego pracę, co skutkuje lepszą koncentracją, większą błyskotliwością i kreatywnością.

Dzięki mojej nowej książce będziesz miał 40 przepisów, które są idealne dla osób chcących schudnąć nie koniecznie będących na diecie.

Dlaczego moje przepisy są skuteczne?

Nazywam się Artur Topolski i jestem dyplomowanym specjalistą żywienia. Działam na rynku dietetyki oraz zdrowego odżywiania od 8 lat. Zatrudniam tylko dietetyków klinicznych z doświadczeniem szpitalnym, którzy pracują bądź pracowali z osobami zdrowymi, jak i chorymi. w tej chwili sprzedałem ponad 250 000 diet. Na Facebooku mamy ponad 9500 opinii, na gowork mamy ponad 2500 opinii oraz ponad 1200 opinii na Interii – średnio ponad 95% opinii to opinie pozytywne!

Opinie oraz metamorfozy moich klientów znajdziesz na tej stronie: kliknij tutaj.

Jestem najpopularniejszym Specjalistą Żywienia w Polsce. Mój autorytet potwierdza ponad 380 000 osób obserwujących mnie na Facebooku. Moje konto na Facebooku znajdziesz tutaj lub poniżej.

Artur Topolski – Specjalista Żywienia

Jak widzisz trafiłeś na adekwatną osobę z dużym doświadczeniem i autorytetem. Dzięki mojej książce będziesz mieć smaczne i proste przepisy, które sprawią, iż będziesz szczuplejszy.

Idź do oryginalnego materiału