Słońce, aromaty regionalnych potraw, radosna muzyka i gwar rozmów – tak wyglądała ostatnia niedziela czerwca na Błoniach na Zarabiu w Gdowie. Piknik „Niedziela ze smakiem” przyciągnął tłumy mieszkańców i gości, oferując wyjątkową mieszankę lokalnej kuchni, kultury ludowej i rodzinnej rozrywki. W jego programie znalazły się dwa kulinarne konkursy oraz występy zespołów folklorystycznych.
Centralnym punktem wydarzenia był powiatowy etap ogólnopolskiego konkursu „Bitwa Regionów”, organizowanego przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Dziewięć Kół Gospodyń Wiejskich z powiatu wielickiego stanęło do kulinarnej rywalizacji, prezentując potrawy inspirowane lokalnymi recepturami. Gminę Gdów reprezentowało KGW z Pierzchowa, serwując oryginalny „Kebab po pierzchowsku”.
Kulinarne zmagania Kół Gospodyń Wiejskich były oceniane przez wymagające, ale niezwykle kompetentne jury, w którego skład weszli przedstawiciele świata nauki oraz instytucji związanych z rolnictwem i doradztwem. Na czele komisji stanął dr hab. Piotr Gębczyński z Wydziału Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, a towarzyszyli mu: Marcin Kobuszewski – Dyrektor KOWR w Krakowie, Michał Chwastek – Dyrektor ARiMR w Krakowie, Wiesław Grochal – Zastępca Dyrektora Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Karniowicach oraz Zbigniew Maciaś – Zastępca Dyrektora KRUS w Krakowie.
Jury musiało zmierzyć się z niełatwym zadaniem – poziom rywalizacji był bardzo wysoki, a każda z potraw miała swój unikalny charakter. Ostateczne decyzje zapadły po dokładnej analizie smaku, prezentacji oraz zgodności z tradycyjnymi recepturami.
Po naradach ogłoszono wyniki:
-
Pierwsze miejsce: KGW ze Słomiroga za tradycyjną kartoflankę „Fiutka”.
-
Drugie miejsce: KGW z Kokotowa za danie „Spółka”.
-
Trzecie miejsce: KGW Gruszki z Brzezia za aromatyczną zupę kminkową.
Jury przyznało również wyróżnienia dla KGW z Podłęża, Szarowa i Łysokani. Podziękowania trafiły do wszystkich pozostałych uczestników, w tym do KGW Pierzchów, Kłaj oraz Przebieczany Nowe Horyzonty.
Równolegle odbywał się konkurs grillowy „Wpadnij na grilla”, w którym udział wzięły gospodynie z Gdowa, Pierzchowa, Krakuszowic, Szczytnik oraz Wieńca. Jury, złożone z władz gminy – Wójta Zbigniewa Wojasa, Zastępcy Wójta Grzegorza Piętaka, Przewodniczącej Rady Gminy Dominiki Linczowskiej i Skarbnik Katarzyny Lisowskiej – miało trudny wybór. Ostatecznie pierwsze miejsce zdobyło KGW z Wieńca, a nagroda publiczności trafiła do KGW ze Szczytnik. Potrawy z grilla degustowała również Delegacja z Rumunii, która z zainteresowaniem poznawała smaki polskiej kuchni regionalnej, dzieląc się także własnymi wrażeniami kulinarnymi.
Część artystyczną rozpoczął Zespół Ludowy „Skrzydlanie”, który oczarował publiczność autentyzmem – tradycyjne stroje, pieśni i obrzędy przeniosły uczestników w świat lokalnych zwyczajów. Następnie na scenie wystąpił Zespół Pieśni i Tańca „Solny Gościniec”, prezentując widowiskowy repertuar inspirowany Małopolską. Energetyczne tańce, przyśpiewki i scenki rodzajowe spotkały się z entuzjastycznym przyjęciem.
Nie zabrakło również atrakcji dla rodzin – dmuchańce, jazda konna i stoiska z domowymi wypiekami i lokalnymi specjałami cieszyły się niesłabnącym zainteresowaniem najmłodszych i dorosłych.