Biszkopt z 4 jajek

ania-gotuje.pl 2 lat temu

Uniwersalny przepis na biszkopt z 4 jajek, na bazie którego zrobisz wiele ciast, tortów i deserów. Dowiedz się ile użyć mąki na biszkopt z 4 jajek. Jak długo piec ciasto? Zapraszam po sprawdzony przepis na biszkopt, który udaje się za każdym razem.

Biszkopt z 4 jajek – składniki.

Wszystkie składniki powinny być oczywiście w temperaturze pokojowej. Wyciągnij jajka z lodówki minimum godzinę przed robieniem biszkoptu. Podane proporcje są na blachę o wymiarach 24 x 24 cm lub tortownicę o średnicy 18, 20, 22, 24 lub 26 cm. Oczywiście im mniejsza blaszka / tortownica, tym wyższy otrzymamy biszkopt. Biszkopty możemy przecinać wzdłuż na cieńsze warstwy. Możesz także użyć dużej blachy 25 x 35 cm. Otrzymasz wówczas pojedynczy, cienki spód na warstwowe ciasto lub tort.

Szklanka to pojemność 250 ml. Kaloryczność: od 240 do 380 kcal w 100 g biszkoptu. Wszystko zależy od ilości cukru oraz jakości użytej mąki.

  • 140 g mąki pszennej tortowej (1 szklanka)
  • 4 jajka (średniej wielkości rozmiar L koniecznie w temperaturze pokojowej)
  • 3/4 – 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół (110 g) lub 3/4 (165g) szklanki drobnego cukru. Ilość cukru zawsze dostosowuję do konkretnego przepisu. Przy słodkich dodatkach do ciast i deserów daję go mniej. Przypominam przelicznik: szklanka 250 ml to 220 g cukru lub 170 g cukru pudru.
  • szczypta soli

Dodatkowo 1 czubata łyżka kakao (20 – 25g) dla ciemnego biszkoptu. Pamiętaj, aby w proporcjach składników pomniejszyć ilość mąki o ilość dodanego kakao. W naszym przepisie zamiast 140 g mąki daj: 120 g mąki oraz 20 g kakao.

Sposób wykonania biszkoptu z 4 jajek.

Do przygotowania biszkoptu z 4 jajek potrzebować będziemy: większej miski, miksera, szpatułki lub rózgi kuchennej, blaszki oraz piekarnika. Miska powinna być koniecznie czysta i przede wszystkim sucha.

Przygotowanie biszkoptu zaczynam od ostrożnego i dokładnego oddzielenia białek od żółtek.

Białka oprószam szczyptą soli i ubijam w misce na maksymalnych obrotach miksera przez kilka minut, aż otrzymam sztywną pianę. Pod koniec ubijania uważaj, aby nie ubijać za długo i nie utracić pęcherzyków powietrza. Gdy piana zacznie być gęsta, ale jeszcze nie sztywna (tak około po 3 minutach ubijania), cały czas ubijam na maksymalnych obrotach i wsypuję stopniowo cukier. Co 30 sekund wsypuję łyżkę cukru, który się dokładnie rozpuszcza. Ubijam cały czas na maksymalnych obrotach miksera do czasu, aż dodam cały cukier i otrzymam sztywną pianę.

Do sztywnej i lśniącej piany z białek dodaję po jednym żółtku i za każdym razem mieszam delikatnie szpatułką lub rózgą kuchenną. Czynność powtarzam, aż dodam wszystkie z 4 żółtek.

Następnie do ubitych jajek przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie i delikatnie mieszam całość dzięki szpatułki lub rózgi kuchennej do czasu, aż uzyskam jednolitą masę. Zamiast szpatułki lub rózgi kuchennej możesz użyć także miksera na wolnych obrotach. Nie mieszam za długo. Kończę zaraz, gdy składniki połączą się w jednolitą masę.

Jeśli chcesz upiec ciemny biszkopt to do mąki dodaj także czubatą łyżkę kakao (20-25g) i wymieszaj, aby nie było grudek.

Piekę biszkopt z 4 jajek.

Blachę lub tortownicę wyścielam papierem do pieczenia. Wylewam masę biszkoptu i oczywiście wyrównuję. Masa wydaje się dość cienka, ale bez obaw, ciasto wyrośnie podczas pieczenia.

Piekarnik nagrzewam do temperatury 170 stopni C. Piekę w temperaturze 170 stopni C z termoobiegiem przez około 20 – 25 minut. Pod koniec obserwuję czy ciasto się zarumienia i sprawdzam metodą „suchego patyczka”. Ostateczny czas zależy przede wszystkim od wielkości użytej blaszki. Im mniejsza blaszka, tym biszkopt wyższy i potrzebuje dłuższego pieczenia.

Na początku pieczenia nie można otwierać piekarnika. Dopiero pod sam koniec pieczenia, uchylam lekko drzwiczki piekarnika i dzięki patyczka sprawdzam, czy biszkopt jest gotowy.

Upieczony biszkopt wyjmuję z piekarnika i pozostawiam w blaszce 10 minut do ostygnięcia. Następnie wyjmuję z blaszki i usuwam papier do pieczenia. Dla ułatwienia układam biszkopt wierzchem na blat i zdejmuję papier. Równa część ze spodu biszkoptu jest ładniejsza i wykorzystują jako wierzch przyszłego ciasta lub tortu. Biszkopt jest już gotowy. Sprawdź poniżej pomysły gdzie użyć biszkoptu.

Pomysły wykorzystania biszkoptu z 4 jajek.

Biszkopt jest uniwersalnym ciastem, na bazie którego możemy wyczarować mnóstwo ciast, tortów oraz deserów.

Jeśli pokroisz biszkopt w 4 lub 6 cm kostkę, zanurzysz w czekoladzie i obtoczysz w wiórkach kokosowych, to otrzymasz wyjątkowy deser.

Kostka kokosowa (lemingtony, kudłacze)

Malinowa chmurka na biszkopcie

Z 4 jajek otrzymamy nie duży biszkopt na kwadratową blaszkę np o wymiarach 24 x 24 cm lub tortownicę o średnicy od 18 do 26 cm.

Biszkopt po upieczeniu i ostudzeniu wystarczy :

  • posmarować masą budyniową lub masą z serka mascarpone
  • zalać galaretką
  • obsypać owocami
  • połączyć kilka warstw biszkoptów oraz mas (budyniowych, śmietankowych, galaretki) i stworzyć dowolne ciasto lub tort.

Tort kinder bueno

Na bazie tego niedużego biszkoptu przygotujesz także wspaniałą przekąskę do kawy lub herbaty. Mam na myśli kostkę kokosową, znaną także pod nazwą kudłacze lub lamingtony!
Życzę oryginalnych pomysłów na pyszne ciasta i smacznego!

Idź do oryginalnego materiału