Biorę tylko trzy składniki. A moje dziecko zjada cały talerz placków. Nie ma w nich mąki!

gazeta.pl 2 godzin temu
Zdjęcie: Fot. pixabay / monicore


Wielu rodziców martwi się, iż dieta ich dzieci jest bardzo uboga. Maluchy nie chcą próbować nowych rzeczy, grymaszą, kiedy na talerzu zobaczą jakieś warzywo, a choćby owoc. Ja sama mam wrażenie, iż moje dziecko na okrągło jadłoby tylko ogórki kiszone, makaron i placki. Te ostatnie oczywiście pod każdą postacią. Były naleśniki, placki z pulpy z mango, choćby z buraka. Teraz czas na hit, który robi się błyskawicznie. Oto przepis.
Placuszki bananowe, bo o nich mowa, nie wymagają zbyt dużych umiejętności kucharskich, toteż poradzi sobie z nimi absolutnie każdy. Można je zrobić na śniadanie i kolację, a także jako przekąskę i zabrać ze sobą w pojemniku do parku czy na plac zabaw. Dzieci zajadają je ze smakiem, a dla mnie ważne jest również to, iż w ich składzie nie ma mąki, która zapycha. Są zdrowe (jak na placki) i bardzo odżywcze, a potrzeba do nich tylko trzech składników.

REKLAMA







Zobacz wideo Leszek Klimas pokazuje nam, jak powinien wyglądać obiad, kiedy chcemy się zdrowo odżywiać. "Ziemniaki, kawałek kotleta."



Placuszki bananowe dla wszystkich bąbelka
Jedną z zalet placuszków bananowych jest to, iż można je przygotować dość gwałtownie i nie wymagają żadnych tajemniczych składników. Co zatem potrzeba? Lista jest krótka:

¾ szklanki płatków owsianych,
3 jajka,
2 duże banany.

Do aromatu można dodać kilka kropli olejku waniliowego. Ja czasem dodaję szczyptę cynamonu, dzięki temu placki mają charakterystyczny zapach jesieni. Jednak prawdziwym game changer to wiadomość, iż banany, których używamy, nie powinny być zbyt dojrzałe (ciemne skórki). Powód? Będzie w nich więcej cukru, a to sprawi, iż nasze placki będą ciemnieć i się przypalać.


Wykonanie

Rozgniatamy widelcem banany do momentu uzyskania jednolitej masy. Następnie wsypujemy do nich płatki i dodajemy jajka (bez skorupek oczywiście). Wszystko mieszamy (dla lepszej konsystencji można użyć blendera, ale nie jest to konieczne).
Rozgrzewamy patelnie, można tu użyć kilku kropel oliwy lub łyżki masła.
Na rozgrzaną patelnię nakładamy ciasto, najlepiej zrobić to łyżką. Ważne: ciasto nie może być za gęste, jeżeli takie wyjdzie, można dodać łyżkę jogurtu naturalnego bądź odrobinę mleka.
Smażymy placuszki po kilka minut z każdej ze stron, na małym ogniu, pilnując, aby się nie przypaliły.
Placki bananowe podajemy z ulubionymi dodatkami.

Uniwersalna przekąska dla małego i dużego
Placuszki bananowe z trzech składników to na pewno dobra alternatywa dla śniadań. Doskonale nadają się także do tego, by spakować je do pojemnika i zabrać ze sobą do szkoły, na wycieczkę, a choćby do pracy.



W naszym domu placki bananowe najczęściej podawane są w towarzystwie sezonowych owoców, jak jabłka, gruszki, czy borówki. Uwielbiają je dzieci i dorośli.
Idź do oryginalnego materiału