Zwykle jemy je z białym serem i rodzynkami, dżemem albo kremem czekoladowym. Jednak naleśniki świetnie sprawdzają się także w formie wytrawnej, stając się pełnoprawnym daniem obiadowym. Co można z nich przyrządzić? Oto najlepsze pomysły na wytrawne naleśniki.
Tort naleśnikowy
Jego bazą są oczywiście naleśniki, minimum dwadzieścia. Jak je przygotować? Na przykład z przepisu Magdy Gessler. Zdaniem słynnej restauratorki idealne placki przyrządzimy ze szklanki mąki pszennej i mleka, ¾ szklanki wody gazowanej, dwóch jajek, trzech łyżek roztopionego masła oraz szczypty soli. Wszystkie składniki należy zmiksować na gładką masę, nie za gęstą i nie za rzadką (powinna spływać z łyżki, ale jednocześnie pokrywać jej powierzchnię). Po wyrobieniu ciasto odkładamy na pół godziny w chłodne miejsce, a następnie smażymy na patelni, najlepiej specjalnie przeznaczonej do naleśników, płaskiej i gwałtownie się nagrzewającej.
Warstwę naleśników przekładamy kilkoma rodzajami farszu, np. z drobno posiekanych pieczarek podsmażonych z cebulą, a później wymieszanych z tartym serem żółtym; ze szpinaku, który podsmażamy na maśle klarowanym, obowiązkowo z dodatkiem świeżo wyciśniętego czosnku oraz nadzieniem z upieczonej papryki, kukurydzy i pomidorów.
Po przełożeniu konstrukcję należy umieścić w naczyniu żaroodpornym, posypać serem żółtym lub polać sosem beszamelowym i zapiec przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Wytrawne naleśniki po włosku
Pyszny pomysł na delikatny obiad to wytrawne naleśniki po włosku. Do miski wsypujemy 75-80 g mąki pszennej, wbijamy jajko i dosypujemy solidną porcję startego parmezanu. Mieszamy, dolewając powoli 250 ml pełnotłustego mleka. Wyrabiamy, aż ciasto nabierze konsystencji dość rzadkiej śmietany. Odstawiamy je na przynajmniej pół godziny, by „odpoczęło”, a później smażymy naleśniki na odrobinie oleju, z obu stron.
Mając już usmażone naleśniki, możemy przygotować farsz. Jego bazą jest szpinak, podduszony na patelni z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, a często także drobno posiekaną i podsmażoną cebulą. Dodajemy do niego ricottę, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.
Po nałożeniu farszu Włosi nie rolują naleśników, ale zwijają je, podwijając brzegi pod spód. Na koniec układamy je w naczyniu żaroodpornym, polewamy sosem beszamelowym lub pomidorowym i zapiekamy przez 15-20 minut w temperaturze 180 st.
Roladki z naleśników
Smaczna i atrakcyjnie wyglądająca przekąska, często pojawiająca się na weselach oraz innych przyjęciach. Bez problemu przyrządzimy ją w także w domu.
Wystarczy przygotować klasyczne ciasto naleśnikowe, które ewentualnie możemy zabarwić, dodając posiekany drobno szpinak albo liofilizowane buraki. Po usmażeniu i wystudzeniu nakładamy na nie nadzienie, np. łososiowe (serek twarogowy mieszamy z drobno pokrojonym łososiem wędzonym i szczypiorkiem, doprawiamy solą i pieprzem) albo szpinakowe (podduszony lekko szpinak łączymy z serem feta, drobno posiekaną cebulą i czosnkiem). Zawijamy, a następnie kroimy w dość grube plastry.
Pyszności – Fot. Adobe Stock
Wytrawne pankejki
Pulchne naleśniki są bardzo popularne w krajach anglosaskich. Pyszne pankejki możemy przygotować z dodatkiem awokado, w wersji wytrawnej.
W dużej misce mieszamy mąkę pszenną (1,5 filiżanki), proszek do pieczenia (łyżeczka) i sól. Do drugiego naczynia przekładamy obrane i wypestkowane awokado, które rozgniatamy widelcem na gładką masę, dodając maślankę (2/3 filiżanki), dwa jajka, sok z limonki (łyżka) i szczyptę soli. Mieszamy, aż do połączenia składników. Dodajemy do mąki i miksujemy. Ciasto wylewamy porcjami na patelnię z rozgrzanym masłem klarowanym. Gdy pankejki nabiorą złotego koloru, a na ich powierzchni pojawią się bąbelki, przewracamy na drugą stronę. Serwujemy je z jajkiem sadzonym oraz pokrojonym w kostkę i podsmażonym boczkiem.
Pomysł na wytrawne naleśniki? Sakiewki z mięsem mielonym
Naleśniki można wykorzystać do przyrządzenia pysznych sakiewek. Do tradycyjnego ciasta warto dodać łyżeczkę majonezu i trochę naturalnych barwników: kurkumy, szpinaku albo soku z buraków, dzięki czemu przysmak będzie się ładnie prezentował.
Czym napełnić sakiewki? Wszystko zależy od naszej fantazji. W farszu świetnie sprawdzą się np.: podsmażone mięso mielone albo pierś z kurczaka, pieczarki, suszone grzyby, ser żółty (cheddar), papryka czy pomidorki koktajlowe. Zawijamy go w naleśnika i przewiązujemy szczypiorkiem.
Autor: Rafał Natorski
Z pewnością zainteresuje cię nasz przepis na duszoną karkówkę z cebulą w sosie własnym, który znajdziesz na naszym kanale YouTube: