Bigos z Zalesia – kuchnia podkarpacka

trzecitalerz.blogspot.com 4 tygodni temu
Bigos z Zalesia – kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: Zalesie, gmina Zarzecze, powiat Przeworski

Bigos to danie, które tylko z pozoru smakuje i wygląda zawsze tak samo. W rzeczywistości smak bigosu może znacznie się różnić zależnie od dodanych składników. Już sama kapusta potrafi nadać ton całemu daniu - bo czy bigos należy gotować tylko na kapuście kiszonej, czy dodajemy również kapustę słodką? A przecier pomidorowy w kapuście to składnik obowiązkowy, czy wręcz zakazany? Mięso surowe, obsmażone specjalnie do tego dania, czy może wyłącznie kiełbasa i boczek są tymi adekwatnymi składnikami? Oczywiście nie ma jednej dobrej odpowiedzi na te pytania, bo bigos gotuje się według własnych upodobań, a zwykle też zgodnie z przyzwyczajeniami wyniesionym z rodzinnego domu. Wydaje się, iż wspólnymi elementami dla wszystkich naszych bigosów jest kiszona kapusta, suszone grzyby, mięso lub wędliny, cebula, no i oczywiście charakterystyczne przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, sól oraz pieprz. Pozostałe dodatki mogą się różnić, ale szczerze powiedziawszy nie zauważyłam jakiejś prawidłowości, która świadczyłaby o tym, iż na północy Podkarpacia gotuje się bigos inaczej, niż na południu, lub na wschodzie inaczej, niż na zachodzie. To raczej rzecz smaku i upodobań, niż położenia geograficznego.

Dzisiaj proponuję Wam przepis na bigos, który zawiera szczególny składnik, który bardzo lubię, a mianowicie suszone śliwki, które można zastąpić powidłami śliwkowymi. Nie wszyscy cenią ten dodatkowy smak w bigosie, ale ma on wielu zwolenników. Poza przecierem pomidorowym bigos z Zalesia ma jeszcze jeden składniki, który bywa kwestionowany – zasmażkę z mąki pszennej. Sądzę, iż w przypadku tego dania zasmażka nie tyle ma je zagęścić, co nadać kolor i ten specyficzny „podpalony” posmak, co może być warte zachodu. jeżeli więc najdzie Was ochota na nowe składniki w Waszym bigosie, może zainspiruje Was przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Zalesia, który umieszczono w ciekawej publikacji pt. „Tradycyjne wesele regionu przeworskiego”.

Bigos z Zalesia – kuchnia podkarpacka

Składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 500 g boczku wędzonego
  • 500 g kiełbasy wiejskiej
  • 50 g grzybów suszonych
  • 1 cebula
  • 2 łyżki powidła śliwkowego lub kilka suszonych śliwek
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • 3 szklanki wody
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • majeranek
  • sól
  • pieprz

Grzyby namaczamy dzień wcześniej. Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na oleju w dużym garnku. Dodajemy boczek z kiełbasą i obsmażamy. Do garnka z kiełbasą wlewamy 3 szklanki wody, dodajemy odciśniętą, pokrojoną kapustę kiszoną, grzyby, powidła śliwkowe lub śliwki, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, sól i pieprz. Gotujemy do miękkości kapusty. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy. Mąkę podsmażamy na suchej patelni, a gdy zacznie brązowieć, dodajemy łyżkę masła i mieszamy, aż się rozpuści. Do mąki dodajemy kilka łyżek gotującej się kapusty, mieszamy i całość przekładamy do garnka z bigosem. Zagotowujemy i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.

Więcej regionalnych przepisów znajdziecie w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

Idź do oryginalnego materiału