Big Mac Taco podbija internet. Mamy sprawdzony przepis na uwielbiane danie z Tik Toka

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Big Mac Taco- Pyszności


Big Mac Taco to najnowszy trend w sieci. Połączenie burgera i tex-mexowych tacosów podbija internet. Zobacz, jak przygotować to hitowe danie.

Uwielbiam meksykańską kuchnię, kocham burgery, ale nigdy wcześniej nie wpadłabym na to, iż można to sprytnie połączyć. Z pomocą przyszedł tik tokowy trend – tacosy z wołowiną i burgerowym sosem. Kiedy pierwszy raz spróbowałam tego przepisu, od razu zrozumiałam, w czym tkwi jego fenomen. Chrupiące i miękkie tortille z mąki, soczysty kotlet, sos big mac, kiszone ogórki i świeża chrupiąca sałata, to wszystko to łączy się w idealne danie. A co najważniejsze, z przygotowaniem go poradzi sobie choćby kuchenny amator, bo przepis jest naprawdę prosty.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Big Mac Taco

Składniki:

  • 2 tortille pszenne,
  • 360 g mielonej wołowiny,
  • 4 łyżki posiekanej sałaty lodowej,
  • ⅓ posiekanej cebuli,
  • 1 ogórek kiszony,
  • sól/pieprz,
  • 40 g sera cheddar.

Sos:

  • 120 ml majonezu,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 1 łyżka octu z białego wina,
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1.5 łyżeczki suszonej cebuli,
  • 1 posiekany ogórek kiszony.

Sposób przygotowania:

  1. Placki tortilli składam na pół i przy pomocy miseczek wycinam mniejsze kółka. Możesz sięgnąć również po gotowe miseczki do tacosów, jednak są one trudno dostępne i często droższe niż zwykłe tortille. Skrawki, które zostają po wycięciu kółek, odkładam najczęściej do woreczka strunowego, podsmażam na patelni i dorzucam jako dodatek do zup krem.

    Big Mac Taco- Pyszności

  2. Przygotowuję sos. W miseczce mieszam majonez z drobno posiekanymi ogórkami kiszonymi, musztardą, słodką papryką, suszona cebulą oraz octem winnym. Często sięgam po ten przepis do klasycznych burgerów i zapiekanek.

    Sos Big Mac- Pyszności

  3. Na okrągłych placuszka z tortilli rozprowadzam mięso mielone, mocno je dociskając. Podsmażam od strony mięsa przez 6-8 minut na niezbyt mocnym ogniu.

    Big Mac Taco z wołowiną- Pyszności

  4. Odwracam placek na drugą stronę, posypuję mięso startym serem i chwilę podgrzewam, aż cheddar się rozpuści.
  5. Przekładam tacosy na talerz. Dodaję przygotowany sos, posiekaną drobno cebulkę oraz pokrojonego w plasterki ogórka kiszonego i składam na pół.

    Big Mac Taco- Pyszności

  6. Złożone tacos układam na dużym talerzu. Możesz całość udekorować z wierzchu posiekaną sałatą lub listkami kolendry.
    Smacznego!

    Big Mac Taco- Pyszności

Idź do oryginalnego materiału