Mizeria jak pralina i wieprzowina złotnicka
Szef Camastra pokazuje kuchnię polską w nowatorskim wydaniu. Na przykład mizeria została podana w formie wytrawnej praliny, która po rozgryzieniu oferuje smakoszowi skondensowany smak ogórków. Mięso wołowe zamawia z Bieszczad. W tym rejonie Polski krowy są karmione naturalnie i wypasane na pastwiskach. Takie mięso zyskuje wyjątkową kruchość, wyrazisty smak i delikatność. Kolejnym mięsem, które wyróżnia szef, jest wieprzowina złotnicka. Mięso zostało wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi 12 maja 2006 roku. Wołowina wykorzystywana jest do przyrządzenia na nowo vitello tonnato, czyli cienkich plastrów cielęciny podawanych z sosem tuńczykowym, a wieprzowina do gotowania interpretacji leczo.
- Mięsne danie kojarzone jednoznacznie z kuchnią polską, serwowane w restauracji Nuta, to kurczak z marchewką i groszkiem przyjmujący zaskakującą dla naszych gości formułę: jest on podawany, nietypowo, z pianą z ziemniaków z dodatkiem trufli, ma także hinduski akcent – zdradza sekret swojego autorskiego menu szef Camastra.
W naszej galerii możecie zobaczyć autorskie potrawy szefa Andrea Camastry inspirowane kuchnią polską
Polskie ryby na nowo
Szef Andrea Camastra docenia jakość polskich ryb. Wyróżnia smak ryb rzecznych, morskich i pływających w czystych jeziorach Warmii i Mazur. Wśród propozycji dostępnych w restauracji znaleźć można mazurskiego sandacza ze szpinakiem, migdałami i kurkami oraz bałtycką troć wędrowną, którą serwuję wraz z reinterpretacją chłodnika. Szef kuchni powiedział, iż wykorzystuje polskie ryby, bo zachwyca go bogactwo naszych produktów. Chciałby zachęcić wszystkich smakoszy do jedzenia polskich ryb. Szef zachęcam, aby nie jeść w kółko łososia, który przebywa do Polski długą drogę.
Źródło:
- Wielkopolska wieprzowina złotnicka - Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: