Biblioteka Miejska podsumowała dziś projekt „Kulturalnie – Lokalnie – Ze smakiem” (zdjęcia)

radiozw.com.pl 2 godzin temu

W Bibliotece Miejskiej w Wieluniu oficjalnie podsumowano dziś projekt „Kulturalnie – Lokalnie – Ze smakiem” realizowany przez tę placówkę. Zakładał przypomnienie dawnych przepisów na potrawy lokalne, które zebrano w książce dostępnej do wypożyczenia w bibliotece. W Zespole Szkół Specjalnych w Wieluniu odbyły się też warsztaty kulinarne z uczniami wieluńskich szkół. Dzieci i młodzież uczestniczyły też w spotkaniach w Muzeum Ziemi Wieluńskiej.

Dzisiejsze wydarzenie otwarła Marlena Włodarczyk, dyrektorka biblioteki:

Nasz projekt został dofinansowany ze środków Ministerstwa Edukacji w ramach programu Nasze Tradycje w kwocie 36 tys. zł. Głównym celem było wydanie książki kulinarnej z lokalnymi przepisami. Cieszymy się, iż to będzie spuścizna dla potomnych, iż przepisy będą przekazywane z pokolenia na pokolenie.

To był dla nas bardzo intensywny czas. Kilka miesięcy ciężkiej pracy, ale zdecydowanie było warto! Zajęcia z dziećmi, warsztaty, wizyty w muzeum, konsultacje z paniami z KGW w Rudzie. To wszystko była kooperacja wielu ludzi. Każdy z nas czuł się wspaniale, bo cofnęliśmy się w przeszłość. Te dania, których można spróbować podczas podsumowania, to są przepisy babć, prababć. – mówi nam Paulina Trojan z biblioteki, koordynatorka projektu.

Trzeba było się troszeczkę zastanowić, poprzypominać sobie niektóre przepisy, np. na tzw. kluski żelazne są rożne przepisy. Niektóre mamy i babcie robiły tylko z dodatkiem mąki ziemniaczanej, a moja babcia dodawała mąkę żytnią razową, dlatego wychodziły ciemne i miały zupełnie inny smak. My jako koło i jako zespół czerpiemy ze źródeł i chcemy to przekazać młodym. I od razu apeluję: młodzi, garnijcie się do nas. To nasze dziedzictwo. My wielunianie mamy wspaniałe tradycje, wystarczy je pielęgnować. – zauważa Maria Podyma z KGW w Rudzie i jednocześnie członkini Zespołu Ludowego Czeremcha.

Posłuchaj relacji z wydarzenia:


Dziś w bibliotece można było wysłuchać kilku utworów w wykonaniu Zespołu Ludowego Czeremcha. Później nastąpiła degustacja dawnych potraw lokalnych ujętych w wydanej dzięki projektowi książce z przepisami. Przygotowały je panie z KGW w Rudzie, które były zaangażowane w to działanie.

Warto wspomnieć, iż mijający rok był intensywny dla Miejskiej i Gminnej Biblioteki Publicznej, bo wspomniany projekt był jednym z trzech dużych, na realizację, których placówką sięgnęła po dotacje. 30 tys. zł biblioteka pozyskała z Narodowego Centrum Kultury z programu EtnoPolska na stroje ludowe dla Zespołu Śpiewaczego Czeremcha; 10 tys. zł z Łódzkiego Domu Kultury na projekt „Październik z Reymontem” oraz wspomniane 36 tys. zł z Ministerstwa Edukacji w ramach Modułu 2 „Tradycje i obrzędy” na podsumowany dziś projekt „Kulturalnie – Lokalnie – Ze smakiem”.

Miejska i Gminna Biblioteka Publiczna pozyskała w tym roku cztery dotacje, w sumie 86 tys. zł. Będzie się działo!

Warsztaty kulinarne w ramach projektu „Kulturalnie – lokalnie – ze smakiem” zakończone! (zdjęcia)

Projekt „Październik z Reymontem” w Bibliotece Miejskiej podsumowany! (zdjęcia)

Kiszenie kapusty i występ Czeremchy – Biblioteka Miejska w Wieluniu realizuje projekt poświęcony Reymontowi (zdjęcia)

Zespół Czeremcha z Rudy ma nowe stroje! (relacja, zdjęcia)

Idź do oryginalnego materiału