Biały mak – wyrafinowany smak i zapach

radiokielce.pl 1 godzina temu
Zdjęcie: Biały mak – wyrafinowany smak i zapach


Biały mak – delikatniejszy i słodszy w smaku niż mak niebieski, popularny przy wypiekach, niezbędny zwłaszcza w rogalach pieczonych na świętego Marcina. A przede wszystkim cenny dla zdrowia, delikatnie pachnący orzechami. Ta odmiana nie jest jednak uprawiana w Polsce i dość rzadko można spotkać go w kuchni. Teraz jest na to okazja.

Biały mak ma mniejsze od maku niebieskiego drobne ziarna w kolorze jasnobeżowym lub białym. Bogaty jest w błonnik, białko, witaminy z grupy B i E oraz minerały takie jak wapń, fosfor, cynk czy magnez. Biały mak ceniony jest za pozytywny wpływ na przewód pokarmowy i kości. W medycynie ludowej uważa się go od wieków za cenny dla uspokajania skołatanych nerwów, przypisuje się mu działanie przeciwbólowe i przeciwgorączkowe.

W cukiernictwie biały mak jest popularny, w Polsce przede wszystkim jako nadzienie do rogali świętomarcińskich, w których ugotowany lub zalany wrzątkiem, a następnie odcedzony i dwukrotnie zmielony z takimi składnikami, rodzynki, orzechy, cukrem, masłem, miodem i jajkami daje niezapomniany smak. Ale wykorzystuje się także tę odmianę do wypieków innych ciast, bułek i makowców.



Idź do oryginalnego materiału