Białostocką jadłodzielnię kolejny rok poprowadzi Fundacja Spe Salvi

podlaskie24.pl 1 rok temu

Kolejny rok z rzędu jadłodzielnię w Białymstoku poprowadzi Fundacja Spe Salvi. Tak wynika z rozstrzygniętego konkursu na prowadzenie tego miejsca

Fundacja informuje, iż z roku na rok przybywa osób korzystających z jadłodzielni. Potrzebni są też kolejni darczyńcy.

Jadłodzielnia, czyli miejsce, gdzie można zostawić produkty żywnościowe, by mogli je wykorzystać potrzebujący, działa w Białymstoku od połowy 2018 r. Lokal, w którym działa, jest w centrum Białegostoku przy ul. Krakowskiej 1, w pobliżu prowadzonego przez miasto Centrum Aktywności Społecznej.

Jak wynika z informacji zamieszczonych (2.01) w Biuletynie Informacji Publicznej miasta Białystok, do konkursu wpłynęły dwie oferty. Jedna nie spełniała wymagań formalnych. Drugą złożyła Fundacja Spe Salvi, która od początku prowadzi jadłodzielnię, i to ona wygrała konkurs i poprowadzi to miejsce do końca tego roku – wynika z rozstrzygnięcia konkursu.

Monika Lewko z Fundacji Spe Salvi powiedziała, iż jednym z głównych planów na ten rok jest pozyskiwanie nowych darczyńców nie tylko wśród sklepów, ale też mieszkańców.

Zależy nam, żeby każdy wiedział, iż w Białymstoku jest takie miejsce jak jadłodzielnia” – dodała.

Organizacja zamierza też w mediach społecznościowych prowadzić działania edukacyjne na temat marnowania jedzenia. Lewko powiedziała, iż przygotowane są też spotkania edukacyjne dla przedszkolaków i młodzieży.

Monika Lewko oceniła, iż z roku na rok coraz więcej osób korzysta z jadłodzielni.

To jest niepokojące, szczególnie okres świąt pokazał nam, iż ludzi potrzebujących pomocy jest coraz więcej” – powiedziała.

Dodała, iż coraz częściej na numer telefonu dzwonią z pytaniem, czy jest dostępny chleb, bo nie mają go za co kupić.

Przy wzrastających cenach spodziewamy się, iż osób korzystających z jadłodzielni będzie coraz więcej” – mówiła.

W trakcie ostatnich świąt Bożego Narodzenia do jadłodzielni każdy mógł przynieść własne świąteczne wypieki. Monika Lewko powiedziała, iż dzięki zmianom w regulaminie, kilka razy w roku, w trakcie świąt Bożego Narodzenia i Wielkanocy, będzie można przynosić żywność własnego wykonania.

Jadłodzielnia czynna jest sześć dni w tygodniu. W lokalu są lodówki i półki na żywność. Każdy może pozostawić niezagospodarowaną żywność nadającą się do jedzenia – jak podaje miasto – m.in. produkty zapakowane fabrycznie, suche (kasze, ryże, makarony, mąki, słodycze) w nieuszkodzonych opakowaniach, zapakowane pieczywo i wyroby piekarnicze, warzywa i owoce, oryginalnie zamknięte sery, jogurty i twarogi.

Idź do oryginalnego materiału