Czy rozbijając jajko, zdarzyło ci się zauważyć charakterystyczne białe skrętki czy włókna? Jednych obrzydzają, inni zupełnie się nimi nie przejmują. Postanowiliśmy to sprawdzić, by wyjaśnić, czy takie jajka w ogóle nadają się do spożycia. Szczególnie iż Święta Wielkanocne coraz bliżej.
Pomimo iż jajko wydaje się być niezbyt skomplikowanym produktem spożywczym, to jego budowa jest już nieco złożona. Oprócz skorupki, białka i jajka, ma w sobie jeszcze dwie błony jajowe. Najważniejsze jest tu oczywiście żółtko. Dodatkowo ma w sobie około 8-9 tysięcy porów, które ułatwiają wymianę gazową w jajku i jest pokryte błoną mucynową, której zadaniem jest ochrona wrażliwej części jajka. Ważne jest również białko, składające się z białka gęstego i białka rzadkiego oraz dwie chalazy. Ich nazwa może zaskakiwać, szczególnie iż brzmi nieco egzotycznie.
Jajko i białe włókna – czy jest się czego obawiać?
Wspomniane chalazy to nic innego, jak białe włókna, które można zaobserwować po rozbiciu jajka. Chalaza stanowi element białka, ma nitkowatą i włóknistą konsystencję, a jej zadaniem jest umiejscowienie żółtka w tej najlepszej, centralnej pozycji. Niektóre osoby, widząc takie włókna, postanawiają wyrzucić jajko, twierdząc, iż nie nadaje się ono do spożycia. Rzeczywistość jest nieco inna. Spożycie chalazy nie jest niczym groźnym, a wręcz zalecanym. Nie oznacza też w żadnym stopniu, iż jajko jest zepsute.
Jajko – Pyszności; Foto AdobeStock
Czy można bez obaw zjeść jajko z chalazą?
Chalaza znajduje się w każdym jajku – to zjawisko całkowicie normalne. Warto podkreślić, iż charakterystyczne białe włókna zanikają jednak z biegiem czasu. Co ważne, jeżeli zauważysz chalazę w rozbitym jajku, to możesz być pewny tego, iż jest ono całkowicie świeże. Nie masz co się obawiać, w takiej sytuacji. Mało tego, warto wypatrywać tych znaków szczególnych – na przykład w takich sytuacjach, gdy nie masz pewności co do świeżości zakupionych jajek.
Białe skrętki stopniowo zanikają, wraz z procesem starzenia się jajka. Nie będzie po nich śladu również w takich sytuacjach, gdy zdecydujesz się ugotować lub usmażyć jajko. Pamiętaj, iż jeżeli chalaza nie jest widoczna lub ledwo zauważalna, to może być jasny sygnał, iż należy się zastanowić przed spożyciem takich jajek – na pewno nie będą one pierwszej świeżości.
Jajko – Pyszności – fot. Adobe Stock
Jak wykorzystać świeże jajka?
Zbliża się Wielkanoc. W takiej sytuacji jajka są w tej chwili jednym z najbardziej pożądanych produktów. Stanowią dodatek, nie tylko do żurku i pozycję obowiązkową w świątecznym koszyczku. Pamiętaj, iż z ich dodatkiem upieczesz najlepsze ciasta na Wielkanoc, pyszny pasztet na święta. Niezwykle trudno jest wyobrazić sobie również sałatkę jarzynową bez dodatku jajka, a jedną z najpopularniejszych przekąsek, którą będzie można znaleźć na świątecznym stole, są jajka faszerowane. Z takimi pomysłami i możliwościami wykorzystania jajek, każde święta powinny być udane!
A co powiesz na czekoladowe jajka z mascarpone i malinami? Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube: