Biała kiełbasa w piwie – przepis nie tylko na Wielkanoc
Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 400 g białej kiełbasy,
- 200 ml pszenicznego piwa,
- 5 g suszonego majeranku,
- 2 ziela angielskie,
- 3 g świeżego zmielonego pieprzu,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 g soli.
Jak zrobić białą kiełbasę w piwie?
Przygotowanie:
- Piwo należy połączyć z majerankiem, zielem angielskim, świeżo zmielonym czarnym pieprzem, sola i posiekaną czosnkiem.
- Opłukaną białą surową kiełbasę należy umieścić w naczyniu żaroodpornym.
- Cebulę należy posiekać na cienkie plastry i dodać do kiełbasy.
- Następnie wszystkie składniki należy zalać piwem z przyprawami.
- Białą kiełbasę w piwie należy piec przez 50 minut w 180° Celsjusza.
- Przed końcem pieczenia można włączyć funkcję grillowania, aby kiełbasa mogła się atrakcyjnie zarumienić.
Sposób podania
Pieczona biała kiełbasa w piwie znakomicie smakuje podana z sosem chrzanowym lub z musztardą. Do tak przygotowanej kiełbasy można także serwować surówkę z kiszonej kapusty. Domowa kiszona kapusta może być też dodana bezpośrednio do naczynia i zapieczona razem z kiełbasą.
Czytaj także: Barszcz biały na Wielkanoc. Najlepszy przepis na świąteczną zupę z jajkiem i białą kiełbasą. Pyszny smak to zasługa odpowiedniego zakwasu
Jakie piwo do białej kiełbasy?
Najczęściej do zapiekania mięsa dodaje się jasne piwo. Szczególnie piwa pszeniczne. Jednak osobom, którym zależy na słodszym smaku dania, radzimy korzystanie z piwa miodowego. Aby kiełbasa po upieczeniu miała ciemniejszy kolor i intensywniejszy smak polecamy skorzystać z ciemnego piwa. Takie piwo będzie miał głębokie nuty smakowe przywodzące na myśl czekoladę lub czerwone owoce.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: