Biała kiełbasa na Wielkanoc i nie tylko. Czy jest zdrowa? Sprawdź, co jest w jej składzie i jak wybrać najlepszą kiełbasę

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Kinek00/Getty Images


Biała kiełbasa to tradycyjny element wielkanocnego stołu. Najczęściej jemy ją z żurkiem albo barszczem białym. Świetnie smakuje w połączeniu z ćwikłą, chrzanem i chlebem. Biała kiełbasa przygotowywana jest głównie z kawałków mięsa wieprzowego, dużej ilości przypraw i soli. Ta produkowana na skalę przemysłową bardzo często zawiera też mniej pożądane dodatki – konserwanty i wzmacniacze smaku. Sprawdź, jak wybrać najlepszą białą kiełbasę na Wielkanoc i nie tylko.

Co jest biała kiełbasa?

Biała kiełbasa to produkt, który stanowi nieodłączny element tradycyjnego wielkanocnego posiłku. Najczęściej dodawana jest do żurku lub barszczu białego, jednak niektórzy spożywają ją z chrzanem, musztardą, ćwikłą i chlebem.

Ten mięsny wyrób zwykle składa się z kawałków surowego mięsa wieprzowego, głównie łopatki, boczku i podgardla. Kolor kiełbasy zależy przede wszystkim od ilości użytego tłuszczu – im wyższa zawartość tego składnika, tym jej kolor będzie jaśniejszy.

Idź do oryginalnego materiału