Gotowanie białej kiełbasy to żadna skomplikowana receptura, jednak warto wiedzieć, co zrobić, aby miała idealny smak i konsystencję. Co ważne, taka kiełbasa świetnie smakuje w towarzystwie musztardy i chleba. Jest to bardzo proste danie, które można potraktować jako przystawkę na spotkaniu ze znajomymi. Idealnie komponuje się także z ziemniakami i kiszoną kapustą. Jest to klasyczne połączenie, które dobrze sprawdzi się jako danie obiadowe. Białą kiełbasę można dodać również do smakowitego domowego bigosu. Przyda się jako składnik ziemniaczanej lub makaronowej zapiekanki. Niektórzy dodają ją także do porannej jajecznicy, a jej obecność sprawia, iż danie jest nie tylko bardziej sycące, ale i chrupiące.
REKLAMA
Zobacz wideo Niezawodny przepis na żurek hapsa!
Jak ugotować białą kiełbasę, aby była pyszna i nie pękała? Podpowiadamy
Czy wiesz, jak ugotować białą kiełbasę, tak aby wyszła soczysta i sprężysta? Jest kilka kwestii, na które warto zwrócić szczególną uwagę.
Niektórzy preferują gotowanie białej kiełbasy w żurku, jednak nie jest to do końca zalecany sposób. Gotowanie w żurku może źle wpłynąć na smak kiełbasy i sprawić, iż nie będzie ona tak soczysta, jak byśmy tego oczekiwali. Optymalnym rozwiązaniem jest ugotowanie oddzielnie kiełbasy i oddzielnie żurku.
Co zrobić, aby nasza biała kiełbasa była idealnie soczysta? Warto zwrócić uwagę przede wszystkim na czas i temperaturę gotowania. Optymalny czas gotowania białej kiełbasy powinien wynosić nie więcej niż 20 minut. Gotowanie w zbyt wysokiej temperaturze może sprawić, iż kiełbasa pęknie, a jej aromat zamiast zostać w środku, będzie się uwalniał do wywaru.
Białą kiełbasę warto gotować z przyprawami, które jeszcze bardziej podkręcają smak wyrobu. Najlepiej sprawdzi się sól, gorczyca, liść laurowy i ziele angielskie. Warto dodać także kilka ząbków czosnku.
Jak zrobić białą kiełbasę w najprostszy sposób? Szybka wersja dla zapracowanych
Jak jeszcze można zrobić białą kiełbasę? Najszybszym i najprostszym sposobem, jest włożenie jej do garnka z zimną wodą i gotowanie pod przykryciem na niewielkiej mocy palnika.
Jak wspomnieliśmy wcześniej, optymalnym czasem gotowania białej kiełbasy, jest 20 minut, licząc od momentu zagotowania. Trzeba jednak mieć na uwadze, iż jest to czas jedynie orientacyjny. W praktyce może się skrócić bądź wydłużyć, w zależności m.in. od rodzaju białej kiełbasy i jej grubości.
Zobacz też: Która śmietana ubije się na sztywno 30 czy 36%? Dlaczego domowa bita śmietana nie wychodzi?
Ile parzyć białą kiełbasę? Podajemy ważne zasady
Warto też wiedzieć, ile parzyć białą kiełbasę. Parzenie to proces obróbki termicznej, który polega na podgrzewaniu kiełbasy do temperatury nie większej niż 85 stopni. Odbywa się ono zatem w temperaturze niższej niż gotowanie i ma to przełożenie na smak i konsystencję. Soki pozostają wewnątrz, dzięki czemu kiełbasa jest bardziej soczysta i aromatyczna.
Jak parzyć białą kiełbasę? Wystarczy zagotować wodę, a następnie zmniejszyć temperaturę tak, aby woda tylko delikatnie bulgotała. Wrzucamy kiełbasę do garnka, a następnie parzymy przez 15-20 minut. Temperatura parzenia jest bardzo ważna. o ile zauważymy, iż woda robi się zbyt gorąca, możemy dodać trochę zimnej. Kiełbasę wyławiamy dzięki szczypiec kuchennych i osuszamy.
Parzenie kiełbasy pozwala zachować więcej smaku i aromatu niż gotowanie, a ponadto pozytywnie wpływa na konsystencję i wydobycie smaku. Ważne jest, aby podczas parzenia nie przekłuwać skórki, ponieważ może to spowodować wyciek soków. Istotne jest również utrzymanie odpowiedniej temperatury. Zbyt mocne bulgotanie wody może sprawić, iż kiełbasa pęknie.
Lubisz białą kiełbasę? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.