Bezmięsny grill? Czemu nie! Może być i smacznie i zdrowo!

ddb24.pl 3 godzin temu
Maj to tradycyjny start wielkiego grillowania. I choć majowa pogoda ostatnio nie zachęca do pichcenia na świeżym powietrzu to druga połowa miesiąca ma być już cieplejsza i pogoda. Czeka nas zatem pieczenie i smażenie na świeżym powietrzu. Co wybrać, by było smacznie, ale nie lubimy mięsa i ryb? Coraz częściej na Podlasiu obok tradycyjnych mięs na naszych rusztach sięgamy po warzywa – kolorowa, zdrowa i niezwykle smaczna alternatywa, która zachwyca nie tylko wegetarian. Zwłaszcza, iż warzywa są tanie, świeże, zdrowe i często można po nie sięgnąć z własnej działki lub w zaprzyjaźnionym warzywniaku. Pełne smaku i aromatu dymu, grillowane warzywa mogą stanowić doskonały dodatek do dań głównych lub grać pierwsze skrzypce jako samodzielna, lekka potrawa, idealna na ciepłe dni.

Do grillowania nadaje się imponująca gama warzyw, od klasycznych jak papryka, cukinia, bakłażan, cebula, pieczarki, ziemniaki, marchewka, szparagi, po kolby kukurydzy czy choćby pomidory. Kluczem do sukcesu jest odpowiednie przygotowanie: warzywa najlepiej kroić w grubsze plastry lub większe kawałki, aby nie spadały przez kratkę rusztu i zachowały soczystość. Skropione oliwą z oliwek, doprawione ulubionymi ziołami, solą, pieprzem, czosnkiem, czy zamarynowane w lekkim sosie sojowym, zyskuj
Idź do oryginalnego materiału