Bezkonkurencyjne jajka w sosie musztardowym z ziemniakami. Przepis na kultowe danie z czasów PRL. Pomysł na smaczny i tani obiad bez mięsa

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Masz ochotę na tani i szybki do przygotowania obiad bez mięsa? Proponuję pyszne jajka w sosie musztardowym z ziemniakami. To popularna w czasach PRL potrawa, która dawniej często podawana była m.in. na stołówkach i koloniach. Dla wielu to smak domowego obiadu. Sprawdź, jak je przygotować i wypróbuj przepis na jajka w sosie musztardowym.

Przepis na jajka w sosie musztardowym

czas przygotowania: ok. 30 minut
porcja na: 2 osoby
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 3 łyżki musztardy, najlepiej sarepskiej ostrej,
  • 25 g masła,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 300 ml bulionu,
  • 3 łyżki śmietanki 30%,
  • sól i pieprz do smaku,
  • ugotowane ziemniaki do podania,
  • koperek i szczypiorek do posypania.

Zobacz także: Zagrycha w PRL-u. Meduza, zimne nóżki, sałatka śledziowa i byczki w tomacie. Wspominamy zakąski sprzed lat

Jak zrobić jajka w sosie musztardowym?

  1. Ugotuj jajka na twardo. Obierz i przekrój na pół.
  2. W rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę i podsmaż.
  3. Następnie wlewaj powoli bulion cały czas mieszając, by nie było grudek.
  4. Gdy masa jest gładka, dodaj musztardę, wymieszaj.
  5. Wlej śmietankę, dopraw całość solą i pieprzem i pogotuj jeszcze minutę.
  6. Podawaj z porcją ziemniaków i jajkami na twardo. Całość posyp posiekanym koperkiem i szczypiorkiem.

Co gotowano w PRL? Przepisy na tanie i pyszne dania

Kuchnia czasów PRL przez wielu wspominana jest z sentymentem. Zaradne panie domu potrafiły z niewielu dostępnych składników przygotować pyszne dania. Możesz skorzystać z naszych przepisów i zrobić popularne dawniej:

  • jajka w sosie chrzanowym,
  • awanturkę czyli pyszną pastę kanapkową,
  • ryż z jabłkami na mleku,
  • zapiekanki z pieczarkami.

W czasach PRL przygotowywano także pyszne desery, zastępując nieosiągalne składniki, dostępnymi produktami. Jednym z nich jest blok, czyli pyszne ciasto bez pieczenia z kakao, mleka w proszku i herbatników. W kawiarniach serowano także wyśmienite bajaderki, przygotowywane z "resztek ciast", a także przekładane kakaową masą wafle. Popularny był także deser krem sułtański, z rodzynkami oraz jasną i kakaową śmietanką.

Bezkonkurencyjne jajka w sosie musztardowym z ziemniakami. P...

+9 Zobacz galerię

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału