Przepis na jajka w sosie musztardowym
czas przygotowania: ok. 30 minut
porcja na: 2 osoby
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 4 jajka,
- 3 łyżki musztardy, najlepiej sarepskiej ostrej,
- 25 g masła,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 300 ml bulionu,
- 3 łyżki śmietanki 30%,
- sól i pieprz do smaku,
- ugotowane ziemniaki do podania,
- koperek i szczypiorek do posypania.
Zobacz także: Zagrycha w PRL-u. Meduza, zimne nóżki, sałatka śledziowa i byczki w tomacie. Wspominamy zakąski sprzed lat
Jak zrobić jajka w sosie musztardowym?
- Ugotuj jajka na twardo. Obierz i przekrój na pół.
- W rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę i podsmaż.
- Następnie wlewaj powoli bulion cały czas mieszając, by nie było grudek.
- Gdy masa jest gładka, dodaj musztardę, wymieszaj.
- Wlej śmietankę, dopraw całość solą i pieprzem i pogotuj jeszcze minutę.
- Podawaj z porcją ziemniaków i jajkami na twardo. Całość posyp posiekanym koperkiem i szczypiorkiem.
Co gotowano w PRL? Przepisy na tanie i pyszne dania
Kuchnia czasów PRL przez wielu wspominana jest z sentymentem. Zaradne panie domu potrafiły z niewielu dostępnych składników przygotować pyszne dania. Możesz skorzystać z naszych przepisów i zrobić popularne dawniej:
- jajka w sosie chrzanowym,
- awanturkę czyli pyszną pastę kanapkową,
- ryż z jabłkami na mleku,
- zapiekanki z pieczarkami.
W czasach PRL przygotowywano także pyszne desery, zastępując nieosiągalne składniki, dostępnymi produktami. Jednym z nich jest blok, czyli pyszne ciasto bez pieczenia z kakao, mleka w proszku i herbatników. W kawiarniach serowano także wyśmienite bajaderki, przygotowywane z "resztek ciast", a także przekładane kakaową masą wafle. Popularny był także deser krem sułtański, z rodzynkami oraz jasną i kakaową śmietanką.
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni: