Bezkonkurencyjne jajka faszerowane szynką. Przepis na niezawodną przekąskę, która będzie hitem na wielkanocnym stole

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Na Wielkanoc warto sięgnąć po sprawdzone przepisy na jajka faszerowane. To idealna przekąska na święta, którą można zrobić w wielu smakach. Proponuję jajka faszerowane szynką. Są szybkie i proste do przygotowania. Doprawiam je m.in. szczypiorkiem i rzodkiewką. Koniecznie wypróbuj ten niezawodny przepis. Goście będą zachwyceni!

Jajka faszerowane szynką – przepis

czas przygotowania: ok. 10 minut,
duża porcja,
poziom trudności: łatwy.

Składniki:

  • 10 jajek ugotowanych na twardo,
  • 6 plasterków szynki, np. wędzonej,
  • 5 rzodkiewek,
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy,
  • szczypta soli i pieprzu.

Zobacz także: Przepis na jajka w wiosennym sosie. Pyszna i szybka przekąska na Wielkanoc

Jak zrobić jajka faszerowane szynką?

  1. Szynkę pokrój w małą kostkę.
  2. Szczypiorek i rzodkiewkę umyj i drobno posiekaj.
  3. Połącz wszystkie składniki w misce.
  4. Ugotowane na twardo i wystudzone jajka przekrój na pół, małą łyżeczką wyjmij żółtka.
  5. Żółtka pokrój i wymieszaj z szynką, rzodkiewką i szczypiorkiem.
  6. Dopraw nadzienie majonezem, musztardą, solą i pieprzem. Wymieszaj.
  7. Tak przygotowanym farszem nadziewaj połówki jajek.
  8. Całość możesz udekorować szczypiorkiem i rzodkiewką.

Sprawdź również:Jajka faszerowane pieczarkami. Przepis na jajka z pieczarkami na Wielkanoc. Pyszna przekąska w 15 minut

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału