Bezkonkurencyjne ciastka rurki z dżemem do odrywania. Zaskakujący przepis na przepyszne krucho-drożdżowe ciasteczka

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Mam dla ciebie rewelacyjny przepis na delikatne krucho-drożdżowe ciasteczka rurki z dżemem. To pyszne słodkości, którym trudno się oprzeć. Ciastka są bardzo proste do przygotowania. Piecze się je w jednej blaszce, a później odrywa porcje. Wypróbuj przepis na ciasta rurki z dżemem.

Ciastka na drożdżach – sprawdzony przepis

Kruche ciastka na drożdżach są bardzo smaczne i przyjemne do przygotowania. Takie ciasto dużo łatwiej zagnieść niż klasyczne ciasto kruche i nie wymaga długiego wyrastania, jak to ma miejsce w przypadku typowego ciasta drożdżowego. Proponuję przepis na krucho-drożdżowe ciastka rurki z dżemem. Dla mnie to wyśmienite słodkości, które bardzo kojarzą mi się z dzieciństwem. Moja mama przygotowywała je dość często i pamiętam, iż po upieczeniu znikały w mgnieniu oka. Można je odrywać i jeść jeszcze ciepłe. Są idealnie delikatne i słodkie. W przepisie użyłam gładkiego dżemu różanego, ale równie dobrze można dodać każdy inny ulubiony dżem, np. malinowy, truskawkowy czy brzoskwiniowy.

Zobacz w galerii, jak zrobić delikatne i wyśmienite ciasta rurki z dżemem.

Przepis na krucho-drożdżowe ciastka z dżemem

czas przygotowania: ok. ok. 1 godzina + ok. 25 minut pieczenia,
porcja na: 24 ciastka,
poziom trudności: łatwy.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 100 g drożdży,
  • 3 żółtka,
  • 3 łyżki cukru,
  • 3 łyżki wody,
  • 250 g margaryny lub masła,
  • ok. 400 g dżemu,
  • cukier puder do dekoracji.

Najlepsze kruche ciastka z marmoladą. Przepis idealny na Wielkanoc

Kruche ciasteczka z marmoladą lub dżemem to znany i lubiany przysmak. Podpowiadam, jak możesz je samodzielnie przygotować w domu. To prostsze niż myślisz! Mam dla Ciebie sprawdzony i niezawodny…

Katarzyna Puczyńska

Jak zrobić krucho-drożdżowe ciastka rurki z dżemem?

  1. Mąkę przesiej na deskę lub stolnicę.
  2. Dodaj masło lub margarynę, żółtka, wodę, cukier i pokruszone drożdże.
  3. Zagnieć ciasto i odstaw na minimum 30 minut.
  4. Porcje ciasta rozwałkuj dość cienko, na ok. 2 mm.
  5. Następnie dzięki noża wykrawaj kwadraty 10 × 10 cm – można przygotować sobie szablon z tektury czy kartki papieru.
  6. Każdy kwadrat posmaruj dżemem i układaj ciasno w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia – rurki z dżemem mają do ciebie przylegać.
  7. Piecz temp. w 180 stopni przez ok. 25 minut.
  8. Wystudzone ciastka rurki posyp cukrem pudrem i poodrywaj. Gotowe.

Bezkonkurencyjne ciastka rurki z dżemem do odrywania. Zaskak...

+13 Zobacz galerię

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału