Ciastka na drożdżach – sprawdzony przepis
Kruche ciastka na drożdżach są bardzo smaczne i przyjemne do przygotowania. Takie ciasto dużo łatwiej zagnieść niż klasyczne ciasto kruche i nie wymaga długiego wyrastania, jak to ma miejsce w przypadku typowego ciasta drożdżowego. Proponuję przepis na krucho-drożdżowe ciastka rurki z dżemem. Dla mnie to wyśmienite słodkości, które bardzo kojarzą mi się z dzieciństwem. Moja mama przygotowywała je dość często i pamiętam, iż po upieczeniu znikały w mgnieniu oka. Można je odrywać i jeść jeszcze ciepłe. Są idealnie delikatne i słodkie. W przepisie użyłam gładkiego dżemu różanego, ale równie dobrze można dodać każdy inny ulubiony dżem, np. malinowy, truskawkowy czy brzoskwiniowy.
Zobacz w galerii, jak zrobić delikatne i wyśmienite ciasta rurki z dżemem.
Przepis na krucho-drożdżowe ciastka z dżemem
czas przygotowania: ok. ok. 1 godzina + ok. 25 minut pieczenia,
porcja na: 24 ciastka,
poziom trudności: łatwy.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 100 g drożdży,
- 3 żółtka,
- 3 łyżki cukru,
- 3 łyżki wody,
- 250 g margaryny lub masła,
- ok. 400 g dżemu,
- cukier puder do dekoracji.
Najlepsze kruche ciastka z marmoladą. Przepis idealny na Wielkanoc
Kruche ciasteczka z marmoladą lub dżemem to znany i lubiany przysmak. Podpowiadam, jak możesz je samodzielnie przygotować w domu. To prostsze niż myślisz! Mam dla Ciebie sprawdzony i niezawodny…
Jak zrobić krucho-drożdżowe ciastka rurki z dżemem?
- Mąkę przesiej na deskę lub stolnicę.
- Dodaj masło lub margarynę, żółtka, wodę, cukier i pokruszone drożdże.
- Zagnieć ciasto i odstaw na minimum 30 minut.
- Porcje ciasta rozwałkuj dość cienko, na ok. 2 mm.
- Następnie dzięki noża wykrawaj kwadraty 10 × 10 cm – można przygotować sobie szablon z tektury czy kartki papieru.
- Każdy kwadrat posmaruj dżemem i układaj ciasno w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia – rurki z dżemem mają do ciebie przylegać.
- Piecz temp. w 180 stopni przez ok. 25 minut.
- Wystudzone ciastka rurki posyp cukrem pudrem i poodrywaj. Gotowe.
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni: