Bezglutenowy chlebek bananowy - idealny na śniadanie lub przekąskę. Polecamy prosty przepis na chlebek bananowy bez glutenu i bez cukru

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Mam dla ciebie prosty przepis na pyszny chlebek bananowy, który można zrobić bez glutenu i bez cukru. To idealna propozycja na śniadanie lub zdrową przekąskę. Chlebek jest miękki, delikatny w smaku oraz kusząco pachnie cynamonem i imbirem. Nieco chrupkości dodają posiekane orzechy. Sprawdź, jaki jest wyśmienity i wypróbuj przepis na bezglutenowy chlebek bananowy.

Chlebek bezglutenowy — prosty przepis

Chlebek bananowy to popularny wypiek, który można przygotować na wiele sposób zarówno w słodkiej, jak i nieco bardziej wytrawnej wersji. To także doskonały przepis zero waste na wykorzystanie zbyt dojrzałych owoców, po które raczej nikt już nie ma ochoty sięgnąć. Proponuję zrobić bezglutenowy chlebek bananowy. Jego przygotowanie jest szybkie i z pewnością nie sprawi ci żadnych trudności. Zdecydowanie jest to bardziej śniadaniowe pieczywo niż ciasto, ponieważ nie ma w nim choćby odrobiny cukru. Dla chrupkości dodałam posiekane orzechy włoskie, ale równie dobrze sprawdzą się migdały czy pistacje.

Zobacz w galerii, jak zrobić pyszny i zdrowy chlebek bananowy.

Przepis na bezglutenowy chlebek bananowy z orzechami

czas przygotowania: ok. 20 minut + pieczenie
porcja na: dużą blaszkę keksową
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 4 dojrzałe banany,
  • 4 jajka,
  • 2 szklanki mąki kukurydzianej lub uniwersalnej mąki bezglutenowej,
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 duże łyżki masła orzechowego,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego lub kokosowego,
  • pół łyżeczki imbiru,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • pół szklanki posiekanych orzechów np. włoskich lub laskowych.

Masz w domu banany? Zrób pyszny i szybki czekoladowy chlebek bananowy

Masz w domu banany? Bardzo łatwo i gwałtownie możesz zrobić z nich pyszne ciasto. Proponuję sprawdzony przepis na czekoladowy chlebek bananowy. Jego wyjątkowy smak to zasługa cynamonu, posiekanej…

Katarzyna Puczyńska

Jak zrobić bezglutenowy chlebek bananowy?

  1. Banany umyj, obierz i rozgnieć np. widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków.
  2. Jajka ubij na jasną masę.
  3. Dodaj masło orzechowe, olej i rozgniecione banany.
  4. Wsyp imbir, cynamon oraz mąkę kukurydzianą, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Zmiksuj.
  5. Na koniec wsyp posiekane orzechy i wymieszaj już łyżką.
  6. Przelej ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Piecz ok. 40 minut w 180 stopniach.
  8. Gotowy chlebek bananowy wyjmij z blaszki i wystudź.

Bezglutenowy chlebek bananowy - idealny na śniadanie lub prz...

+14 Zobacz galerię

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału