Beza, która nie potrzebuje jajek. Ten deser powstaje z czegoś, co zwykle trafia do zlewu

g.pl 4 dni temu
Bezy bez jajek? Brzmi jak magia, a jednak to możliwe. Moja przyjaciółka przygotowała je na deser. Dopóki nie powiedziała, z czego zrobiła ten przysmak, nikt się nie zorientował, iż jest wegański. Nowa odsłona chrupiących kuleczek dodatkowo pomaga zminimalizować ilość odpadów w kuchni.
Beza to jeden z najsłodszych i najprostszych w przygotowaniu deserów. Trudno oprzeć się tej białej, puchatej kuleczce, która z wierzchu jest chrupiąca, a w środku mięciutka. Niestety weganie przez długi czas nie mogli się nią cieszyć, ponieważ jej głównym składnikiem są białka jaj. Okazuje się jednak, iż można ją przyrządzić bez użycia produktów odzwierzęcych. Wychodzi równie pyszna i potrafi osłodzić choćby najbardziej gorzki dzień. Wystarczy sięgnąć po produkt, który zwykle ląduje w zlewie.


REKLAMA


Beza: przepis na wegańską wersję kultowego deseru. Zrobisz ją z resztek
Ciecierzyca, podobnie jak wiele innych produktów w puszkach, jest zalewana wodą, która chroni ją przed wysychaniem. Płyn ten przeważnie wylewamy do zlewu, a to spory błąd. Aquafaba (bo tak nazywa się ciecz, w jakiej moczą się rośliny strączkowe) stanowi produkt kulinarny sama w sobie. Weganie od lat wykorzystują ją jako zamiennik jajek, ponieważ ma adekwatności wiążące, spulchniające oraz emulgujące. Po aquafabę sięgnęła również moja koleżanka. Nie mogłam uwierzyć, iż jej pyszne bezy powstały bez wykorzystania produktów odzwierzęcych.
Zobacz też: W domowej czekośliwce zakocha się cała rodzina. To najlepsze powidła do kanapek i ciast
Do przygotowania wegańskiej wersji słodkiej przekąski potrzebujemy:


120 ml aquafaby,
130 g cukru,
1 łyżki soku z cytryny,
1 łyżki skrobi ziemniaczanej lub kakao (wtedy bezy wyjdą czekoladowe).


Przygotowanie deseru zajmuje ok. 2,5 godziny (z czego 2 godziny trwa samo pieczenie).


Beza z ciecierzycy. Ten deser uda się choćby początkującym cukiernikom
Przygotowanie wegańskiej bezy z aquafaby zaczynamy od ubicia wody z ciecierzycy. Warto zaznaczyć, iż 3 łyżki płynu odpowiadają 1 białku (wiedza ta pomaga dostosować gramaturę przy przyrządzaniu innych deserów). Kiedy masa zwiększy swoją objętość, stopniowo dodawaj do niej cukier. Gdy biały puch stanie się sztywny, gęsty i błyszczący, wyłącz urządzenie, a do miski wlej sok z cytryny i wsyp skrobię lub kakao (wedle uznania). Całość wymieszaj szpatułką. Rób to bardzo delikatnie, aby nie utracić objętości. Gotową piankę przełóż do rękawa cukierniczego, który ułatwi ci formowanie zgrabnych bez. Ewentualnie można także użyć łyżeczki i ściągając z niej masę próbować nadać elegancki kształt białym kulkom. Układaj je na foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Deser susz w piekarniku nagrzanym do 120 stopni Celsjusza przez 2 godziny. Możesz podawać go z ulubionymi owocami. Maliny lub kiwi doskonale przełamią ich słodki smak.


Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału