Trzy metody przygotowania bezy
Beza to pyszny deser, który od lat stanowi popisowy przysmak wielu cukierników. Można przygotować ją na trzy metody:
- francuską, polegającą na ubijaniu białek z cukrem,
- włoską, która polega na zaparzaniu białek syropem cukrowym,
- szwajcarską, opierającą się na podgrzewaniu masy w kąpieli wodnej.
Najpopularniejszą i najłatwiejszą metodą na przygotowanie bezy jest metoda francuska. Zobacz w galerii, na czym polega i jak krok po kroku przygotować pyszne bezy.
Beza francuska – przepis
Beza francuska to beza z ubitych białek. Stanowi pyszny dodatek do wielu ciast i deserów. By ją zrobić, potrzebujesz jedynie dwóch podstawowych składników:
- 4 białka,
- 200 g cukru.
Białka należy ubić z cukrem na sztywną pianę dzięki miksera kuchennego. Możemy sięgnąć także po dodatkowe składniki, które sprawią, iż wypiek zmieni smak i kolor. To m.in. barwniki spożywcze, sok z cytryny, kawa, kakao czy cynamon.
Ciasta i desery z bezą
Masz ochotę na deser lub pyszne ciasto z bezą? Możesz skorzystać z naszych przepisów i przygotować np.:
- ekspresowy deser Eton Mess z małymi bezikami, bitą śmietaną i owocami (tradycyjnie są to truskawki, ale równie dobrze można dodać borówki, kiwi czy mrożone maliny),
- kruche ciasto pleśniak z powidłami i bezą,
- zupę nic,
- małe beziki à la Beza Pavlova z pysznym kremem i owocami,
- ciasto zemsta teściowej z bezą, owocową galaretką i kremem.
Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni: