Beza idealna za każdym razem. Poznaj trik na sztywną pianę z białek, do deserów i na beziki. najważniejszy jest jeden składnik

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Beza to prawdziwy rarytas. Jest chrupiąca z zewnątrz i miękka w środku. Od wielu lat stanowi popisowy przysmak cukierników. Można zrobić z niej słynny deser beza Pavlova, beziki, czy dodać na wierzch ciasta. Mam dla ciebie dokładne wskazówki, jak przygotować bezy metodą francuską, czyli przez ubijanie białek. Zobacz sprawdzone triki kulinarne.

Trzy metody przygotowania bezy

Beza to pyszny deser, który od lat stanowi popisowy przysmak wielu cukierników. Można przygotować ją na trzy metody:

  • francuską, polegającą na ubijaniu białek z cukrem,
  • włoską, która polega na zaparzaniu białek syropem cukrowym,
  • szwajcarską, opierającą się na podgrzewaniu masy w kąpieli wodnej.

Najpopularniejszą i najłatwiejszą metodą na przygotowanie bezy jest metoda francuska. Zobacz w galerii, na czym polega i jak krok po kroku przygotować pyszne bezy.

Beza francuska – przepis

Beza francuska to beza z ubitych białek. Stanowi pyszny dodatek do wielu ciast i deserów. By ją zrobić, potrzebujesz jedynie dwóch podstawowych składników:

  • 4 białka,
  • 200 g cukru.

Białka należy ubić z cukrem na sztywną pianę dzięki miksera kuchennego. Możemy sięgnąć także po dodatkowe składniki, które sprawią, iż wypiek zmieni smak i kolor. To m.in. barwniki spożywcze, sok z cytryny, kawa, kakao czy cynamon.

Ciasta i desery z bezą

Masz ochotę na deser lub pyszne ciasto z bezą? Możesz skorzystać z naszych przepisów i przygotować np.:

  • ekspresowy deser Eton Mess z małymi bezikami, bitą śmietaną i owocami (tradycyjnie są to truskawki, ale równie dobrze można dodać borówki, kiwi czy mrożone maliny),
  • kruche ciasto pleśniak z powidłami i bezą,
  • zupę nic,
  • małe beziki à la Beza Pavlova z pysznym kremem i owocami,
  • ciasto zemsta teściowej z bezą, owocową galaretką i kremem.

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału