Pyszne focaccia z patelni to patent na przekąskę we włoskim stylu. Nie musisz robić zaczynu ani wyrabiać ciasta. Prosto, gwałtownie i smacznie.
Cechą charakterystyczną dla domowej kuchni włoskiej jest prostota. Z prostych składników wyczarować można naprawdę cudowne przysmaki. Jednym z hitów w moim domu jest focaccia, czyli rodzaj chlebka zrobionego z ciasta do pizzy. Każdy region Włoch przygotowuje ją w nieco inny sposób, podając z różnymi dodatkami. Mój dzisiejszy przepis to wariacja na temat klasyku. Nie robię go na drożdżach, dzięki czemu czas przygotowania znacząco się skraca. Nie wyrabiam, nie odstawiam do wyrastania, a jedynie smażę na patelni. We wnętrzu ciasta ukryłam za to łososia wraz z serem i świeżą bazylią. Jest pysznie i prosto, czyli tak, jak lubię najbardziej.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo
Focaccia z patelni z łososiem
Składniki:
- 200 g mąki pszennej typ 00,
- 150 g jogurtu naturalnego,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- łyżeczka soli.
Farsz
- 150 g łososia wędzonego,
- 120 g sera żółtego,
- 18 liści świeżej bazylii.
Sposób przygotowania:
- Do mąki pszennej dodaję jogurt naturalny, sodę oczyszczoną, sól oraz oliwę z oliwek i mieszam.
- Ciasto wyrabiam rękami i przy pomocy noża dzielę na mniejsze części.
Foccacia z patelni- Pyszności
- Każdą z mniejszych części rozwałkowuję na blacie podsypanym mąką. Układam kawałki łososia wędzonego, kosteczki sera i listki świeżej bazylii.
Nadzienie do focacci z łososia, sera i świeżej bazylii- Pyszności
- Następnie zawijam brzegi ciasta, tworząc kopertkę. Smażę na rozgrzanej patelni, na małym ogniu, po około 7-8 minut z każdej strony. Ciasto powinno się zarumienić.
Foccacia z patelni- Pyszności
- Gotowe placuszki przekładam na talerz. Dekoruję zielonymi listkami bazylii i cytryną. Owoc możesz wykorzystać też do skropienia wnętrza po rozkrojeniu. Podaję na ciepło, kiedy ser apetycznie się ciągnie.
Smacznego!Focaccia z patelni z łososiem- Pyszności