Bez zaczynu i bez wyrabiania. Focaccia z 4 składników, którą zrobisz w 10 minut!

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Foccacia z patelni- Pyszności


Pyszne focaccia z patelni to patent na przekąskę we włoskim stylu. Nie musisz robić zaczynu ani wyrabiać ciasta. Prosto, gwałtownie i smacznie.

Cechą charakterystyczną dla domowej kuchni włoskiej jest prostota. Z prostych składników wyczarować można naprawdę cudowne przysmaki. Jednym z hitów w moim domu jest focaccia, czyli rodzaj chlebka zrobionego z ciasta do pizzy. Każdy region Włoch przygotowuje ją w nieco inny sposób, podając z różnymi dodatkami. Mój dzisiejszy przepis to wariacja na temat klasyku. Nie robię go na drożdżach, dzięki czemu czas przygotowania znacząco się skraca. Nie wyrabiam, nie odstawiam do wyrastania, a jedynie smażę na patelni. We wnętrzu ciasta ukryłam za to łososia wraz z serem i świeżą bazylią. Jest pysznie i prosto, czyli tak, jak lubię najbardziej.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Focaccia z patelni z łososiem

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej typ 00,
  • 150 g jogurtu naturalnego,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • łyżeczka soli.

Farsz

  • 150 g łososia wędzonego,
  • 120 g sera żółtego,
  • 18 liści świeżej bazylii.

Sposób przygotowania:

  1. Do mąki pszennej dodaję jogurt naturalny, sodę oczyszczoną, sól oraz oliwę z oliwek i mieszam.
  2. Ciasto wyrabiam rękami i przy pomocy noża dzielę na mniejsze części.

    Foccacia z patelni- Pyszności

  3. Każdą z mniejszych części rozwałkowuję na blacie podsypanym mąką. Układam kawałki łososia wędzonego, kosteczki sera i listki świeżej bazylii.

    Nadzienie do focacci z łososia, sera i świeżej bazylii- Pyszności

  4. Następnie zawijam brzegi ciasta, tworząc kopertkę. Smażę na rozgrzanej patelni, na małym ogniu, po około 7-8 minut z każdej strony. Ciasto powinno się zarumienić.

    Foccacia z patelni- Pyszności

  5. Gotowe placuszki przekładam na talerz. Dekoruję zielonymi listkami bazylii i cytryną. Owoc możesz wykorzystać też do skropienia wnętrza po rozkrojeniu. Podaję na ciepło, kiedy ser apetycznie się ciągnie.
    Smacznego!

    Focaccia z patelni z łososiem- Pyszności

Idź do oryginalnego materiału