Nawet w kryzysie nie ma świąt bez barszczu i pierogów: grzybowa na drugim miejscu
Bezdyskusyjnym zwycięzcą jest barszcz – 54 proc. Polaków nie wyobraża sobie Wigilii bez barszczu czerwonego czystego lub z uszkami. Nie powinno to dziwić, bo w polskiej kulturze zupy zajmują szczególne miejsce, będąc zwyczajowo pierwszym z dań podawanym podczas wigilijnej kolacji.
Inną zupą pożądaną na stole 24 grudnia jest grzybowa – wskazało ją 21 proc. badanych.
O ile na pierwszym miejscu wśród dań, bez których Polacy nie wyobrażają sobie świąt, jest czerwony barszcz, to na drugim plasują się pierogi. Na te specjały z farszem z kapusty lub kapusty i grzybów wskazało 51 proc. respondentów.
Bez dań z ryby nie ma Wigilii
Dla wielu ankietowanych istotną pozycją w wigilijnym menu są ryby – smażony karp to obowiązkowe danie dla 38 proc. respondentów, śledzie dla 34 proc., a dla 20 proc. – ryba po grecku.
Powodzeniem w Wigilię cieszy się także sałatka jarzynowa – wskazało na nią 30 proc. badanych.
Sernik wygrywa z makowcem, na podium także piernik
Co ze słodkościami? Dla 22 proc. ankietowanych na świątecznym stole musi zagościć sernik, dla 20 proc. makowiec, a dla 11 proc. piernik.