Bez tych potraw wigilijnych nie wyobrażamy sobie świąt. Co musi się znaleźć na świątecznym stole? Z czego możemy zrezygnować?

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Karolina Misztal / Polska Press


Może być ich 12, 9 lub 7, ale muszą być. Potrawy wigilijne to coś, bez czego nie sposób wyobrazić sobie tej wyjątkowej kolacji 24 grudnia. Są dania, których z wigilijnego stołu Polaka wyeliminować nie może choćby kryzys dużo potężniejszy od obecnego. A ten nie jest aż taki wielki – według badań dla połowy Polaków obfitość wigilijnego stołu będzie taka sama jak rok temu, a skromniejsza dla 39 proc. Sprawdź, jakie wigilijne dania muszą się znaleźć na stole podczas uroczystej kolacji.

Nawet w kryzysie nie ma świąt bez barszczu i pierogów: grzybowa na drugim miejscu

Bezdyskusyjnym zwycięzcą jest barszcz – 54 proc. Polaków nie wyobraża sobie Wigilii bez barszczu czerwonego czystego lub z uszkami. Nie powinno to dziwić, bo w polskiej kulturze zupy zajmują szczególne miejsce, będąc zwyczajowo pierwszym z dań podawanym podczas wigilijnej kolacji.
Inną zupą pożądaną na stole 24 grudnia jest grzybowa – wskazało ją 21 proc. badanych.

O ile na pierwszym miejscu wśród dań, bez których Polacy nie wyobrażają sobie świąt, jest czerwony barszcz, to na drugim plasują się pierogi. Na te specjały z farszem z kapusty lub kapusty i grzybów wskazało 51 proc. respondentów.

Bez dań z ryby nie ma Wigilii

Dla wielu ankietowanych istotną pozycją w wigilijnym menu są ryby – smażony karp to obowiązkowe danie dla 38 proc. respondentów, śledzie dla 34 proc., a dla 20 proc. – ryba po grecku.

Powodzeniem w Wigilię cieszy się także sałatka jarzynowa – wskazało na nią 30 proc. badanych.

Sernik wygrywa z makowcem, na podium także piernik

Co ze słodkościami? Dla 22 proc. ankietowanych na świątecznym stole musi zagościć sernik, dla 20 proc. makowiec, a dla 11 proc. piernik.

Idź do oryginalnego materiału