Bez mąki i zakwasu – ten chleb zaskoczy cię smakiem. Nie musisz choćby wyrabiać ciasta

pysznosci.pl 1 rok temu

Prosty chleb bez grama mąki idealny na diecie bezglutenowej. Bez wyrabiania ciasta, jajek i zakwasu. Wystarczy blender i gotowe.

Domowe pieczywo zdecydowanie wygrywa z kupnym chlebem czy bułkami. Chociaż wiele osób myśli, iż to trudne zadanie, to w rzeczywistości jest naprawdę proste. choćby jeżeli musisz ograniczyć w swojej diecie gluten, to nie musisz rezygnować z pysznego, świeżo wypieczonego bochenka. Sekretem jest zastąpienie mąki pszennej ryżem, który zaliczany jest do zbóż naturalnie bezglutenowych. Taki chleb możesz przygotować na bazie mąki ryżowej lub… namoczonych ziaren. Dzięki temu wszystkie składniki są łatwo dostępne i niedrogie.

Chleb ryżowy bez mąki

Składniki:

  • 400 gramów ryżu
  • 375 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 7 g suszonych drożdży
  • 2 łyżki oleju
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka babki płszenik (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Ziarna ryżu namaczam w wodzie.
  2. Do ciepłej wody dodaję suszone drożdże oraz cukier i dokładnie mieszam.
  3. Do blendera kielicha lub robota kuchennego przekładam odsączony ryż i zaczyn z drożdży.
  4. Wlewam olej, wsypuję sól i opcjonalnie babkę płesznik.
  5. Przekładam masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiam na godzinę do wyrośnięcia.
  6. Wyrośnięty chlebek wkładam do piekarnika rozgrzanego do 190 st. Celsjusza i piekę przez 40 minut.

Gotowe pieczywo jest delikatnie chrupiące na zewnątrz oraz miękkie i puszyste w środku. Warto poczekać, aż dobrze ostygnie, aby nie rozpadło się podczas krojenia.

@gotuj_z_isabel Prosty przepis na chleb z ryżu bez glutenu, nabiału i jajek tylko kilka podstawowych składników bez wyrabiania, wystarczy zblendować wszystkie składniki Chleb z ryżu jest przepyszny. Sprawdza się do kanapek, które możesz zabrać ze sobą na drugie śniadanie, np. razem deserami owocowymi na zimno @stovit_pl (są 4 różne smaki). Można je wyjadać prosto ze słoiczka, więc w pracy, szkole czy w podróży idealnie. Przepis 400 g ryżu zalej wodą i pozostaw na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Następnie dobrze go wypłukaj pod bieżącą wodą. Przełóż do robota kuchennego lub blendera. Przygotuj zaczyn drożdżowy: 375 ml ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 7 g drożdży instant Wymieszaj. Po kilku minutach dodaj do ryżu. Dodaj również: 2 łyżki oleju lub oliwy 3/4 łyżeczki soli opcjonalnie łyżkę psyllium (chlebek będzie miał lepszą konsystencję). Zblenduj wszystko bardzo dokładnie. Przelej masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj i odstaw do wyrośnięcia. Uważaj by ciasto nie dotykało materiału, którym je przykryjesz. Po wyrośnięciu wstaw chleb do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni, od razu zmniejsz temperaturę do 190 stopni i piecz przez 40 minut. Po upieczeniu zostaw do całkowitego wystudzenia. #bezglutenu #pieczywo #prostyprzepis ♬ Stories 2 – Danilo Stankovic

Jak smakuje pieczywo bezglutenowe na ryżu?

Ten rodzaj wypieku szczególnie upodobali sobie Japończycy, którzy docenili jego delikatną strukturę, przypominająca nieco znaną babkę piaskową. Ziarenka ciekawie urozmaicają teksturę i zapobiegają wysychaniu pieczywa. Smak jest delikatny, lekko słodki.

Idź do oryginalnego materiału