Babka puchowa to mięciutka i delikatna babka, której nie może zabraknąć na tegorocznym stole wielkanocnym. Wychodzi za każdym razem.
Szybka i prosta w przygotowaniu, a na dodatek miękka i delikatna jak chmurka babka będzie ozdobą świątecznego stołu. Pyszne ciasto wręcz rozpływa się w ustach. Co najważniejsze, przygotowanie jest dziecinnie łatwe, a całą babkę możesz zamrozić, dzięki czemu nie zmarnujesz ani okruszka. Świetnie smakuje w połączeniu z lukrem, czekoladową polewą lub oprószona cukrem pudrem.
Jak mrozić babkę?
Jednym z najlepszych sposobów na przechowywanie jest mrożenie. Kiedy świąteczny stół ugina się pod przysmakami, to wcale nietrudno jest o to, aby coś zostało po uczcie. jeżeli babka nie została w całości zjedzona, nie wyrzucaj jej do kosza. Podziel deser na porcje i włóż do woreczka strunowego. W zamrażarce ciasto może przetrwać choćby trzy miesiące. Gdy najdzie cię ochota na coś słodkiego, wystarczy wyjąć ciasto i rozmrozić, najlepiej trzymając w lodówce. Dzięki wcześniejszemu podzieleniu babki na porcje potrwa to krócej i szybciej będziesz cieszyć się smacznym deser.
Babka – Pyszności; Fot. Adobe Stock
Babka puchowa
Składniki:
- 200 g miękkiego masła
- 200 g cukru
- 6 jaj
- 350 g mąki ziemniaczanej
- 100 g mąki pszennej
- 6 łyżek oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka octu lub soku z cytryny
- masło lub margaryna do wysmarowania blaszki
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki wyjmij godzinę wcześniej z lodówki, aby złapały pokojową temperaturę.
- Formę do babki wysmaruj obficie masłem i wstaw do lodówki. Dzięki temu masło nie połączy się z wlewaną masą i zostanie na brzegu foremki. Opcjonalnie możesz też obsypać blaszkę bułką tartą lub mąką pszenną.
- Masło przełóż do miski i utrzyj na jasną, puszystą masę wraz z cukrem pudrem. Następnie dodawaj stopniowo jajka, cały czas miksując masę.
- Do powstałej masy dodaj przesianą mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia i dokładnie połącz składniki, aby nie było grudek.
- Wlej olej oraz ocet (lub sok z cytryny) i wymieszaj tylko tyle, ile to konieczne.
- Masę wlej do przygotowanej formy i wstaw do piekarnika. Piecz przez 40-50 minut w 170 stopniach Celsjusza, aż do suchego patyczka. W piekarniku ustaw opcję termoobiegu.
- Wyciągnij babkę z piekarnika i odstaw na 15 minut, aby nieco przestygła. Po tym czasie wyjmij ją z formy, odwracając do góry dnem.
- Gdy babka całkowicie wystygnie, polej ją roztopioną czekoladą lub lukrem. Możesz również udekorować ją cukrową posypką lub postawić tylko na cukier puder.
Lukier do babki wielkanocnej
Składniki:
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2-3 łyżki wody
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszaj cukier puder i sok z cytryny.
- Stopniowo dodawaj wodę, mieszając ciągle, aż uzyskasz gęstą konsystencję lukru.
- Jeśli lukier jest zbyt gęsty, dodaj więcej wody. jeżeli zbyt rzadki, dodaj więcej cukru pudru.
- Lukier powinien mieć gładką konsystencję bez grudek.
- Gotowym lukrem polej wierzch babki i pozostaw do zastygnięcia. Przed zastygnięciem możesz posypać babkę cukrową posypką.
Przepis na staropolską babę parzoną oraz inne wielkanocne przysmaki znajdziesz na naszym kanale YouTube