Lekki sos do sałatki — sprawdzony przepis
Do doprawienia sałatki, zamiast tradycyjnego majonezu, warto wybrać zdrowszy i lżejszy dodatek. Proponuję przygotować bazyliowy sos winegret. To prosty do zrobienia i bardzo smaczny sos z liści bazylii i oliwy z oliwek. Wyjątkowego smaku dodaje mu musztarda i miód, a sok z limonki dodatkowo zapewnia nieco kwaskowatości i pięknego aromatu. Gorąco polecam taki wyrazisty i jednocześnie orzeźwiający dodatek. Pasuje do każdej sałatki np. z roszponką, rukolą czy sałatą lodową.
Zobacz w galerii, jak zrobić sos winegret z bazylią.
Przepis na bazyliowy sos winegret
czas przygotowania: ok. 10 minut
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- ok. 10 listków bazylii,
- 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego,
- 1 łyżka soku z limonki lub z cytryny,
- 1 łyżeczka musztardy,
- 1 łyżeczka miodu,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu.
Jak zrobić sos winegret z bazylią?
- Listki bazylii włóż do wysokiego naczynia do miksowania.
- Dodaj sok z limonki, oliwę z oliwek lub olej roślinny, musztardę i miód.
- Wsyp szczyptę soli i pieprzu.
- Zmiksuj całość na gładki sos. Gotowe.
Dodatek do dań z grilla? Wypróbuj pyszny i lekki sos. Zachwyci Cię smakiem i prostotą
Szukasz pomysłu na zdrowy i pyszny dodatek do dań z grilla? Proponuję przepis na sos czosnkowy z koperkiem. Jego przygotowanie jest bardzo proste. Sos jest lekki, aromatyczny i wyśmienity. Jego smak…
Do jakich potraw podać sos bazyliowy? Sprawdzone pomysły
Sos winegret z bazylii to pyszny i bardzo uniwersalny dodatek do potraw. Świetnie smakuje np. z sałatką z fetą i pomidorkami koktajlowymi. Z powodzeniem możesz polać nim także sałatkę z tortellini i roszponki.
Winegret z bazylii możesz użyć także do:
- zrobienia pesto — wystarczy zmiksować go z orzeszkami pinii i startym parmezanem,
- smarowania pieczywa i grzanek,
- jako sos do pizzy,
- jako sos do makaronu.
Bazyliowy sos winegret idealnie podkreśli i nieco zaostrzy smak również prostej do zrobienia sałatki z jajkiem i tuńczykiem, idealnej na lekki obiad czy drugie śniadanie. Podczas pikniku czy imprezy grillowej warto podać go jako dip do warzyw pokrojonych w słupki, czy focacci.
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni: