Barszcz grzybowy ze śmietaną – kuchnia podkarpacka

trzecitalerz.blogspot.com 2 dni temu
Barszcz grzybowy ze śmietaną – kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: gmina Tarnobrzeg, powiat tarnobrzeski

Dania, które towarzyszą nam podczas świąt, odzwierciedlają nie tylko kulturę kulinarną regionu, ale też zwyczaje panujące w naszej rodzinie. Taki właśnie rodzinny świąteczny przepis z Tarnobrzega i okolic otrzymałam od Pani Marii Walentyny. W jej domu gotowane suszone grzyby wysmaża się ze śmietaną i dodaje się je do wywaru grzybowego z zakwasem na barszcz. Tak przygotowana zupa grzybowa ma lekko kwaskowy posmak barszczu, a jednocześnie przyjemny kremowy smak śmietany. Ten smaczny barszcz podaje się z uszkami grzybowymi.

Barszcz grzybowy ze śmietaną – kuchnia podkarpacka

Składniki:

  • 2 litry wody
  • 10 g suszonych grzybów (najlepiej prawdziwki/borowiki)
  • 250 ml zakwasu na barszcz
  • 100 ml gęstej śmietany
  • sól i pieprz
  • uszka grzybowe

Dzień wcześniej grzyby zalewamy wodą i odstawiamy. Na drugi dzień wodę z grzybami lekko solimy (1 płaska łyżeczka soli) i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości. Ugotowane grzyby wyciągamy, a wywar przecedzamy. Grzyby kroimy w paski i przekładamy na patelnię. Dodajemy śmietanę i smażymy na wolnym ogniu około 10-15 minut. Do garnka z wywarem z grzybów dodajemy po trochę zakwas na barszcz i zagotowujemy. Dodajemy też śmietanę z grzybami. Zagotowujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z uszkami grzybowymi.

Więcej świątecznych przepisów z naszego regionu znajdziecie w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

Idź do oryginalnego materiału