Barszcz grzybowy ze śmietaną – kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: gmina Tarnobrzeg, powiat tarnobrzeski
Dania, które towarzyszą nam podczas świąt, odzwierciedlają
nie tylko kulturę kulinarną regionu, ale też zwyczaje panujące w naszej
rodzinie. Taki właśnie rodzinny świąteczny przepis z Tarnobrzega i okolic
otrzymałam od Pani Marii Walentyny. W jej domu gotowane suszone grzyby wysmaża
się ze śmietaną i dodaje się je do wywaru grzybowego z zakwasem na barszcz. Tak
przygotowana zupa grzybowa ma lekko kwaskowy posmak barszczu, a jednocześnie
przyjemny kremowy smak śmietany. Ten smaczny barszcz podaje się z uszkami
grzybowymi.
Barszcz grzybowy ze śmietaną – kuchnia podkarpacka |
Składniki:
- 2 litry wody
- 10 g suszonych grzybów (najlepiej prawdziwki/borowiki)
- 250 ml zakwasu na barszcz
- 100 ml gęstej śmietany
- sól i pieprz
- uszka grzybowe
Dzień wcześniej grzyby zalewamy wodą i odstawiamy. Na drugi
dzień wodę z grzybami lekko solimy (1 płaska łyżeczka soli) i gotujemy pod
przykryciem na wolnym ogniu do miękkości. Ugotowane grzyby wyciągamy, a wywar
przecedzamy. Grzyby kroimy w paski i przekładamy na patelnię. Dodajemy śmietanę
i smażymy na wolnym ogniu około 10-15 minut. Do garnka z wywarem z grzybów
dodajemy po trochę zakwas na barszcz i zagotowujemy. Dodajemy też śmietanę z
grzybami. Zagotowujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z
uszkami grzybowymi.
Więcej świątecznych
przepisów z naszego regionu znajdziecie w zakładce
KUCHNIA PODKARPACKA
Zapraszam :)