W wielu domach realizowane są ostatnie przygotowania do świąt Bożego Narodzenia. Na większości wigilijnych stołów pojawi się czerwony barszcz. Kamil Tużnik, uznany gorzowski szef kuchni, podzielił się dzisiaj na naszej antenie przepisem na barszcz „last minute”. Dla tych, którzy do kuchni przed Świętami weszli w ostatniej chwili.
Gorąca woda, ziele angielskie, cukier, troszkę octu – to się zagotowało – i do tej wody dodajemy pokrojone, umyte, surowe buraki, jabłko i zostawiamy – instruuje Kamil Tużnik, szef kuchni:
Aż 45 proc. Polaków przyznaje się do wyrzucania jedzenia – wynika z najnowszych raportów przeprowadzonych między innymi przez Banki Żywności. Wiele z tej żywności marnuje się w okresie świąt. Kamil Tużnik podzielił się najprostszym sposobem na to, by nie zostało nam zbyt dużo jedzenia po świętach.
Eksperci radzą też, by przy planowaniu świątecznych zakupów stosować zasadę „czterech P”, czyli planowanie zakupów, przetwarzanie żywność w celu wydłużenia jej trwałości, przechowywanie produktów w odpowiednich warunkach oraz podzielenie się żywnością z innymi.