Karp, barszcz czerwony z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami – to dania, które królują na wigilijnych stołach. W polskich domach zwykle trafia na nie dwanaście potraw. Przygotowanie tradycyjnej świątecznej kolacji wiąże się z godzinami spędzonymi w kuchni i na zakupach.
– Przygotowanie barszczu z uszkami jest dosyć pracochłonne – mówi Urszula Nowicka z Pracowni Regionaliów Kulinarnych w Perkowicach, która uszka robi na podstawie dawnych przepisów swoich babć. – Podstawowym farszem na uszka bożonarodzeniowe powinny być grzyby suszone i kapusta kiszona. To od dziada pradziada taki zawsze był farsz. Taki też najczęściej się robi. W zasadzie na Wigilię powinno być to co nazbieramy w lesie, na polach. Z tego robiło się kolację – dodaje.
– Jak rodzina jest mała i mało uszek, to robi się szybciej. Jak rodzina jest duża i dużo ich trzeba zrobić, to trzeba posiedzieć trochę nad nimi. Malutkie są – opowiada Nowicka. – Ten barszcz czerwony to chyba nie wyjdzie z mody. On będzie i będzie – dodaje.
Na wigilijnym stole nie powinno też zabraknąć między innymi karpia w galarecie, kutii, kompotu z suszu i ryby po grecku.
CZYTAJ: Ekspert: Wieczerzę wigilijną warto przygotować tak, by była jednocześnie smaczna i zdrowa
MaT / IAR / opr. PaW
Fot. pixabay.com