Barszcz biały na Wielkanoc. Najlepszy przepis na świąteczną zupę z jajkiem i białą kiełbasą. Pyszny smak to zasługa odpowiedniego zakwasu

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Barszcz biały to dla wielu ulubiona potrawa przygotowywana na Wielkanoc. Wyśmienicie smakuje podana z jajkiem ugotowanym na twardo i białą kiełbasą. Mam dla Ciebie sprawdzony przepis na taką tradycyjną, świąteczną zupę, przygotowywaną na lekko kwaśnym i jasnym zakwasie pszennym. Przekonaj się, jaka jest smaczna i wypróbuj przepis.

Barszcz biały - przepis

czas przygotowania: ok.1 godzina
Porcja: na 4 osoby
Poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 4 białe kiełbasy,
  • ok. 300 ml zakwasu pszennego,
  • 1 litr wody,
  • 80 ml śmietanki 30%,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • pół selera,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 ziela angielskie,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 1 łyżeczka czosnku suszonego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • kilka jajek ugotowanych na twardo,
  • opcjonalnie rzeżucha do dekoracji.

Zobacz także: Prosty żurek na zakwasie żytnim. Wypróbuj przepis na tradycyjną zupę na Wielkanoc

Jak zrobić barszcz biały?

  1. Biała kiełbasę opłucz zimną wodą i nakłuj wykałaczką w kilku miejscach.
    Uwaga: Białą kiełbasę warto nakłuć przed gotowaniem. Dzięki temu nie będzie ona pryskać i pękać.
  2. Umyj i obierz marchewkę, seler i pietruszkę.
  3. Przełóż do garnka kiełbasę i warzywa i zalej wodą.
  4. Dodaj liście laurowe i ziela angielskie i pogotuj około 30 minut.
  5. Wyjmij warzywa i kiełbasę z barszczu i odłóż na bok.
  6. Wlej zakwas pszenny, dodaj majeranek, czosnek, sól i pieprz. Pogotuj 5 minut.
  7. Na koniec dopraw barszcz śmietanką.
  8. Podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo i kiełbasą. Możesz także udekorować zupę odrobiną rzeżuchy.

Czytaj także: To najgorsze dodatki do żurku. Od nich możesz się rozchorować. Unikaj ich, a zupa będzie zdrowsza. Czego nie dodawać do żurku na Wielkanoc

Zakwas na barszcz biały

Barszcz biały i żurek to dwie, podobne w smaku zupy, tradycyjnie podawane na Wielkanoc. Pierwszą robi się zwykle na zakwasie pszennym, a drugą na cięższym i bardziej kwaśnym zakwasie żytnim.

Jak zrobić zakwas pszenny na barszcz biały?

  1. Do dużego słoika wlej pół litra przegotowanej, wystudzonej wody.
  2. Dodaj 6 łyżek mąki pszennej.
  3. Następnie dodaj 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie, 2 ząbki czosnku i 1 łyżkę majeranku.
  4. Całość zamieszaj i przykryj gazą.
  5. Odstaw w zacienione miejsce na 7 dni, codziennie zamieszaj.

Zobacz także: Rozgrzewająca zupa chrzanowa. Idealny przepis nie tylko na Wielkanoc. Pyszne danie z białą kiełbasą

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału