Spokojnie, pączki też dzisiaj usmażę, ale lubię mieć takie małe, chrupiące co nieco, zamknięte w pudełeczku, dla niespodziewanych gości.
Takie ciasteczka robi się bardzo szybko. Ciasto wystarczy zagnieść i nie trzeba go odkładać żeby leżakowało. Wykorzystując pomysł mojej Babci z przepisu na faworki, można ciasto także przepuścić przez maszynkę, taką zwykłą do mięsa. To spowoduje lepsze napowietrzenie ciasta, dzięki czemu ciastka będą potem bardziej kruche. I nie szykujcie blachy do pieczenia. Te serduszka smaży się w głębokim tłuszczu tak jak chrust. Ponieważ nie wymagają specjalnych zabiegów to zdążycie je zrobić je jeszcze dzisiaj, dosłownie w niecałe pół godziny.
Zobacz inne przepisy na Tłusty Czwartek - pyszne, domowe pączki, chrusty i inne ciastka
ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ