Barbie pasta – przepis na różowy makaron
Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 15 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 1 burak, wcześniej upieczony lub ugotowany.
- 100 g gęstego jogurtu greckiego,
- 1 ząbek czosnku,
- 200 g ulubionego makaronu.
Do smaku:
- 3 g soli,
- świeżo zmielony czarny pieprz.
Do podania:
- listki bazylii,
- 20 g posiekanej natki pietruszki.
Jak zrobić Barbie pasta?
Przygotowanie:
- Ugotowanego lub upieczonego wcześniej buraka trzeba obrać i umieścić w blenderze kielichowym. Można także wykorzystać ręczny blender i dokładnie rozdrobnić.
- Do buraka należy dodać jogurt grecki i ząbek czosnku.
- W tym czasie należy ugotować makaron do momentu uzyskania konsystencji al dente. W tym czasie należy odlać 1/2 filiżanki wody z gotowania makaronu.
- Ugotowany makaron trzeba odcedzić, ale nie płukać pod bieżącą wodą. Kolejnym krokiem jest wsypanie makaronu do garnka, polanie przygotowanym sosem i jeżeli jest za gęsty, to trzeba go rozrzedzić wodą z gotowanego makaronu.
- Barbie pasta należy dokładnie wymieszać i rozdzielić na dwa talerze. Przed podaniem można oprószyć makaron ulubionymi ziołami np.: posiekaną natką pietruszki, listkami bazylii albo tymiankiem.
Jeżeli wolicie intensywniejszą barwę, lub wyrazistszy smak buraka śmiało dodajcie 2 – 3 bulwy. Nadmiar sosu możecie zjeść jako pastę kanapkową ze świeżym chlebem.
W naszej galerii możecie zobaczyć sposób przygotowania Barbie pasta
Menu w stylu Barbiecore
TikTok opanowało różowe jedzenie. Hashtag pinkfood ma blisko 96 milionów wyświetleń, a ta liczba wciąż rośnie. Warto też zauważyć, iż określenie Barbie soup w Stanach Zjednoczonych używa się na dobrze znany w kuchni polskiej chłodnik z buraków. Zatem jeżeli przygotowujecie przyjęcie po filmowym seansie, warto zaplanować menu z różowymi potrawami, zaczynając od zupy, kończąc na deserze w postaci lodów truskawkowych.
Mamy nadzieję, iż zainspirujemy was do przygotowania zdrowego obiadu do wspólnego zjedzenia nie tylko z najmłodszymi fankami znanej zabawki.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: