Bakłażany w kuchni. Bakłażan faszerowany to przepis na pyszny obiad. Sprawdź adekwatności oberżyny

stronakuchni.pl 2 lat temu
Zdjęcie: 123rf.com/timolina


Bakłażan znany jest pod różnymi nazwami. Najbardziej znana jest oberżyna pochodząca z języka francuskiego. Chociaż wiele osób zna bakłażana pod poetycko brzmiącą nazwą gruszka miłości. Bakłażan szczególnie popularny jest w daniach kuchni arabskiej, żydowskiej i śródziemnomorskiej. Przyjrzeliśmy się, co zrobić z bakłażana, aby smakował domownikom?

Czym jest bakłażan?

Bakłażany pod względem botanicznym należą do rodziny psiankowatych. Oficjalna nazwa bakłażana to psianka podłużna. Bakłażan pochodzi prawdopodobnie z państw afrykańskich. Rośnie w klimacie tropikalnym i subtropikalnym o dużej wilgotności powietrza. Jadalne są owoce rośliny o podłużnych lub okrągłych kształtach przypominających jajo. Najczęściej bakłażan spotykany jest w kolorze:

  • ciemnofioletowym,
  • jasnofioletowym,
  • żółtym,
  • żółtozielonym,
  • białym.

Kliknij przycisk, aby zobaczyć dania z bakłażanem

Zobacz galerię(5 zdjęć)
Idź do oryginalnego materiału