Dlaczego warto jeść bakłażana?
Bakłażan uznawany jest za warzywo, jednak z botanicznego punktu widzenia to owoc, a dokładnie jagoda. Pochodzi z Afryki, Arabii i Indii. w tej chwili uprawiany jest w wielu krajach, w sprzyjających warunkach mikroklimatycznych. Ceniony jest za swoje liczne wartości odżywcze i prozdrowotne.
Właściwości bakłażana:
- dostarcza nam potas, miedź, wapń, fosfor i magnez,
- jest źródłem witaminy C, K i witaminy z grupy B,
- działa przeciwstarzeniowo,
- wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego,
- poprawia przemianę materii
- obniża ciśnienie.
Bakłażan nazywany jest potocznie gruszką miłości, ponieważ pobudza organizm, popęd seksualny i wzmacnia narządy płciowe. Zawdzięcza to zawartości argininy, związku chemicznego, który rozluźnia mięśnie naczyń krwionośnych.
Ile kalorii ma bakłażan?
Bakłażan jest niskokaloryczny - w 100 g produktu jest ok. 25 kcal. Dodatkowo dostarcza nam sporo błonnika pokarmowego, który poprawia trawienie i przyśpiesza przemianę materii. Można więc sięgać po niego choćby na diecie.
Należy jednak pamiętać, by nigdy nie jeść bakłażana na surowo, ponieważ zawiera w składzie toksyczną solaninę. Zawsze należy go usmażyć, ugotować lub upiec. Świetnie smakuje także jako potrawa z grilla.