Bakłażan, czyli gruszka miłości. Dodaj go do sałatki, a będzie boska. Przepis na sałatkę z bakłażanem, pomidorkami i serem feta

stronakuchni.pl 2 lat temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Warto late sięgać po bakłażany, ponieważ są pyszne, zdrowe i dostarczają sporo wartości odżywczych. To także afrodyzjaki, nazywane gruszką miłości. Mam dla ciebie przepis na pyszną i kolorową sałatkę z bakłażanem, pomidorkami i serem feta. Taka przekąska nadaje się idealnie na lekką kolację lub jako dodatek do dań z grilla. Zobacz, jak ją zrobić.

Dlaczego warto jeść bakłażana?

Bakłażan uznawany jest za warzywo, jednak z botanicznego punktu widzenia to owoc, a dokładnie jagoda. Pochodzi z Afryki, Arabii i Indii. w tej chwili uprawiany jest w wielu krajach, w sprzyjających warunkach mikroklimatycznych. Ceniony jest za swoje liczne wartości odżywcze i prozdrowotne.

Właściwości bakłażana:

  • dostarcza nam potas, miedź, wapń, fosfor i magnez,
  • jest źródłem witaminy C, K i witaminy z grupy B,
  • działa przeciwstarzeniowo,
  • wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego,
  • poprawia przemianę materii
  • obniża ciśnienie.

Bakłażan nazywany jest potocznie gruszką miłości, ponieważ pobudza organizm, popęd seksualny i wzmacnia narządy płciowe. Zawdzięcza to zawartości argininy, związku chemicznego, który rozluźnia mięśnie naczyń krwionośnych.

Ile kalorii ma bakłażan?

Bakłażan jest niskokaloryczny - w 100 g produktu jest ok. 25 kcal. Dodatkowo dostarcza nam sporo błonnika pokarmowego, który poprawia trawienie i przyśpiesza przemianę materii. Można więc sięgać po niego choćby na diecie.

Należy jednak pamiętać, by nigdy nie jeść bakłażana na surowo, ponieważ zawiera w składzie toksyczną solaninę. Zawsze należy go usmażyć, ugotować lub upiec. Świetnie smakuje także jako potrawa z grilla.

Idź do oryginalnego materiału