Bakłażan a’la śledzie po kaszubsku

kardamonowy.pl 4 lat temu

I tak jak za selera mogę dostać baty, bo może faktycznie przekombinowany, tak za tytułowego bakłażana to się proszę od tegować. Pyszne. Chociaż w sumie tak sobie myślę, iż w tym sosie to wszystko by smakowało. o ile więc macie ochotę na odmianę świąteczną, zróbcie bakłażana według tego przepisu. Robiłam go parę dni temu, robię też pojutrze.



Składniki:
1 duży bakłażan
1 większa cebula
1 łyżka octu winnego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1/4 szklanki wody
garść rodzynek
pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki
duża szczypta cynamonu
1 liść laurowy
1 łyżeczka majeranku
sól
pieprz
olej rzepakowy

Bakłażana myjemy, kroimy w plasterki o grubości około 1 cm, grillujemy na patelni grillowej na niewielkiej ilości oleju (możecie je upiec, o ile nie macie takiej patelni), kroimy w mniejsze kawałki. o ile macie ochotę, możecie plastry poobierać ze skóry. Na zwykłej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy na nią pokrojoną w drobną kostkę cebulę, liść laurowy i paprykę, chwilę smażymy. Następnie dodajemy do tego ocet, koncentrat, wodę, rodzynki, cynamon i majeranek. Wszystko smażymy na wolnym ogniu około 5 minut. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem. Do ostudzonego sosu dodajemy kawałki bakłażana, mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.


Idź do oryginalnego materiału